Начало / Статии / Статии - Турция

Хатуша - великата столица на хетите

Автор

/

Някога, преди близо 4000 години, в Мала Азия съществувало едно велико царство - Хетското. Хетите имали толкова могъща държава, че в един момент владеели почти цяла Мала Азия и отвоювала зони на влияние от Древен Египет. Макар да просъществувало само около 600 години, царството оставило невероятни паметници на културата, някои от които са се запазили удивително добре.

Снимка: iStock by Getty Images

Едно от най-впечатляващите места, свързани с историята на Хетското царство, които можете да посетите, е столицата им - Хатуша, която днес се намира на територията на Турция.

Хатуша се намира в плодородна местност, заобиколена от пасища, поля и гори. Наблизо тече река Къзълърмак, най-дългата в днешна Турция, която хетите някога наричали Марашантия.

В годините на най-голямото си благоденствие Хатуша като столица на Хетското царство се простирала на площ от почти 2 квадратни километра. Имала вътрешен и външен град, а според изследователите населението й било около 30-40 000 души.

Снимка: iStock by Getty Images

Следите от крепостните стени на града са видими и днес. Строителите на стените използвали интересен похват, за да ги направят устойчиви на всякакви нападения - всяка стена се състояла от две около 3 метра дебели стени с 2 метра празно пространство между тях.

Във вътрешната част на града се намирала кралската резиденция, храмове и други важни сгради, свързани с управлението. Във външния град също се издигали няколко храма, имало и жилищни сгради. И до днес можете да видите някои от портите с орнаменти и величествени статуи в Хатуша - лъвове, сфинксове и воини.

Снимка: iStock by Getty Images

Дори и могъщите крепостни стени обаче не могли да спасят Хатуша от разрушение около 1200 г. пр.н.е.

Едно от най-интересните открития на археолозите сред развалините на Хатуша са кралските архиви, изписани с клинописно писмо. Сред тях има търговски договори, закони, описание на култове и религиозни ритуали, предсказания на оракули и литература от онази епоха - всичко това изписано на глинени плочки. В Археологическия музей в Истанбул може да се види една особено специална плочка, на която са описани условията по примирието между хетите и египтяните през 1259 или 1258 г. пр.н.е. Копие на тази плочка е изложена в централата на ООН като пример за най-ранния известен мирен договор в света.

Хатуша е част от световното наследство на ЮНЕСКО от 1986 г. Намира се край днешния турски град Боазкале.

Снимка: iStock by Getty Images

След разходка сред руините, влезте и в музея в Боазкале, където сред хилядите находки от разкопките на хетската столица, ще видите и два уникални сфинкса.

Вижте актуални оферти за пътуване до Турция!

>
19 май 2023 г.

Тагове

любопитно

стари градове

забележителности

Забележителности наоколо

Избрани оферти