Начало / Статии / Статии - Турция

Ефес - древна имперска столица и крайморски курорт

Автор

/

Един от най-добре запазените антични градове в Средиземноморието, Ефес е витрината на егейската археология в Турция. Макар да е на 5 км от морето днес, Ефес е бил някога един от най-богатите търговски пристанищни градове между Близкия изток и  средиземноморските пристанища на Запада. Заселен около 1000 г. пр.н.е. от йонийците, неговите обширни и внушителни руини свидетелстват за древната му роля като столица на римската провинция Азия – по времето на Август Цезар той е бил вторият по големина град в Източното Средиземноморие, след Александрия.

Днес една дълга километър и половина, павирана с мрамор улица, прорязана от колела на колесници, минава покрай частично възстановени сгради, като Големия театър (който побира 25 000 зрители) и красивата двуетажна библиотека на Целз (построена през 135 г.), една от най-големите библиотеки и най-изящните оцелели сгради от античността. Храмът на Артемида (известна на римляните като Диана, сестрата близначка на Аполон) е смятан за едно от чудесата на древния свят. Останали са само основите му, но по времето на апогея на Ефес през 365 г. той е бил четири пъти по-голям от Партенона в Атина, с гора от 127 мраморни колони, крепящи 18-метров покрив.

Ефес продължава да процъфтява през ІІІ в., когато е бил сринат със земята от нахлулите от Северна Европа готи. Стотици колони и статуи изчезват от мястото през следващите векове; някои се появяват в Константинопол и биват използвани при изграждането и украсата на неговите византийски катедрали. Въпреки това музеят на Ефес има една от най-добрите колекции на римски и гръцки артефакти в Турция.

Кушадасъ (Птичият остров), главен егейски курорт, е изходната база за посещение на Ефес и различни други чудеса, включително близкия гръцки остров Самос. Но докато подобна близост частично обяснява как този бивш сънлив рибарски град се е превърнал в крайбрежно място за забавления, присъщите му удоволствия имат своя собствена стойност. В края на широк залив, днес свързана с издигната пътека, внушителна византийска крепост все още стои на своя пост.

Областта е популярна дестинация за круизни и развлекателни кораби, а първокласни рибни ресторанти около пристанището и един оживен ориенталски пазар все още предлагат случайни археологически находки. Върху малък нос в залива хотел „Късмет“ с 84 стаи би могъл да ви заплени със своя чар. Неговата красива собственичка, Хюмейра Озбас, е потомка на последния отомански султан Мохамед VІ. Заедно със своя съпруг, Халил, и техните деца, тя управлява „Късмет“ с голям размах. Ограден от трите страни от морето, с градини от палми, борове и цъфтящ през нощта жасмин, хотелът успява да създаде усещането за частен средиземноморски вилен комплекс и е идеалното място за чашка ракия след залез слънце.


Ефес: 19 км северно от Кушадасъ и около 172 км северно от Бодрум.
Най-добро време: пролет и есен за разглеждане на забележителностите, юни и юли за плаж. Музикални и танцови представления по време на седмичния Ефески фестивал на културата и изкуството в началото на май.

Вижте къде се намира Ефес:

 

>
15 юни 2010 г.

Тагове

стари градове

Забележителности наоколо

Избрани оферти