Начало / Статии / Статии - Турция

Дидим в Турция е създаден за туризъм

Автор

/

Дидим е малък град, популярен летен курорт на Егейско море в Западна Турция. Той е разположен на северния бряг на залива Гюлюк срещу полустров Бодрум.

Районът е заселен още от неолитния период, като на мястото на Дидим е имало колония на Крит, а по-късно и на Микена. След това територията преминава в ръцете на ликийци, персийци, селджуци, древни римляни и византийци. Турците я завладяват, след като разбират ромеите в Битката за Малазгирт през 1086 година. След това градът последователно попада в ръцете на различни армии, докато накрая е присъединен към Османската империя през 1413 година.

В наши дни курортът е известен с дългите си, пясъчни плажове, чистата синя вода, древните руини и собствения си микроклимат, роден в стотици дни на слънце в годината. Топлите зими позволяват на местните да развиват туристически сезон за водни спортове дори през януари. При отдалечаване от центъра на града пък туристите могат да намерят по-малко посещавани плажове като Хейдар около брега на Акбюк.

Снимки: Thinkstock/Gulliver

Дидим започва да се оформя като курорт през 80-те, когато хората от големите турски градове, особено Анкара, купуват къщи, апартаменти и вили в района. Много от тях са купувани колективно от групи купувачи, заедно с частни плажове. По-късно цените на имотите се вдигат, защото турци, работещи в чужбина започват да ги купуват. След 2000 година толкова много англичани започнаха да купуват ваканционни къщи в Дидим, че сметките за комунални услуги вече са на турски и английски език, а британския флаг се вее от местни заведения.

Вижте най-добрите оферти за почивка в Дидим!

>
07 юни 2023 г.

Тагове

летен туризъм

морски пътешествия

плажове

Забележителности наоколо

Избрани оферти