Начало / Статии / Статии - Турция

Птичият остров в Кушадасъ

Автор

/

Макар да е общоизвестен факт, че Кушадасъ не е остров, в превод от турски името му означава именно това – Птичият остров. Причината за наименованието на популярния курорт се крие на няколкостотин метра навътре в морето – малък каменен остров, чиято форма наподобява глава на птица.

Птичият остров (известен и като Островът на гълъбите) е един от малкото примери, в които остров дава името на сушата в близост до него (а не обратното). Друга версия твърди, че наименованието му идва от многобройните птици, които спират тук по време на миграцията си.

В миналото островът е имал важна функция за отбраната на сушата – на него са били разположени военни бази на османците и венецианците. Днес пък има важна функция за развитие на туризма, като една от основните забележителности на Кушадасъ.

За да стигнете до Птичия остров, не ви е нужна лодка, защото той е свързан със сушата с мост и е много лесно да стигнете до него. Птичият остров целият е ограден от византийска крепостна стена, известна като Пиратския замък – в миналото е използвана за предпазване от пиратски нападения. В стената е вграден малък музей.

Оттук се разкрива и красива гледка към Кушадасъ. Особено красива е гледката от Птичия остров по залез слънце, когато пейзажите преливат в красиви нюанси на червеникавото.

Вижте най-добрите оферти за почивка в Кушадасъ!

Виж още: 

Почивка в Бодрум

Почивка в Анталия

Почивка в Мармарис

 

>
15 декември 2019 г.

Тагове

залези

идеи за уикенд

идеи за уикенда

острови

романтични места

семеен туризъм

Забележителности наоколо

Избрани оферти