Начало / Статии / Статии - Турция

Плаване край тюркоазеното крайбрежие на Турция

Автор

/

Плаване покрай „Турската Ривиера“, където Егейско и Средиземно море си дават среща, разбулва славните дни на древните култури в днешните турски територии. Дали нает от група, семейство или индивидуално на каюти, един напълно екипиран дървен гюлет, двумачтова дизелова яхта с традиционна форма, е идеалният начин да разгледате 370-километровото криволичещо Ликийско крайбрежие, голяма част от което е недостъпно с кола.

Тук водата става искрящо синя, което не може да се види никъде другаде в Европа (оттук и името Тюркоазеният бряг и мави йолджулук, или Синьото пътешествие) и осигуряват идеалния фон на гръкоримските развалини, облетите от слънцето плажове, простите обеди от прясна риба в приятни кафенета край пристанището и дори малък остров, дарен на Клеопатра от Марк Антоний.

Круизите обикновено тръгват от древните пристанищни градове Мармарис, Анталия и Бодрум, последният бивше рибарско селище и очарователен крайморски курорт, над чийто пристан се извисява впечатляващият Петронион, или Замъкът на св. Петър, построен от рицарите хоспиталиери на св. Йоан от Йерусалим през 1402 г.

Заобиколен от три страни с вода, той е един от последните и най-добри образци на архитектурата на кръстоосците в Изтока, като е бил изграден от останките на едно от седемте чудеса на древния свят: мраморната гробница от ІV в. пр.н.е., построена за цар Мавзол от неговата сестра и съпруга, Артемезия. От тази величествена гробница, издържала 1500 години, преди да бъде разрушена от земетресение, идва и думата „мавзолей“.

Бодрум се е променил значително през последното десетилетие и днес е най-прочут като яхтцентъра на Егейско море. Има превъзходни водни пространства за разходки, с не по-малко от осемдесет кея за яхти между Бодрум и Анталия. Повечето круизи с гюлет се резервират за седмица, но дори еднодневна екскурзия до чудесния, ограден от планини Гьокова Кьорфези (залива Гьокова) си заслужава заради насладите на едно уединено заливче и простия рибен обяд, приготвен от вашия екипаж.

Общо взето, круизите източно от Мармарис са с посещения на класически места, смесени с някои великолепни пейзажи, докато егейското пътешествие на запад от Мармарис е с по-малко античен уклон.

Какво: круиз Синьото пътешествие.
Къде: югозападният бряг на Турция.
Най-добро време: средата на май-юни, края на август-септември (избягвайте големите туристически групи, които пристигат през юли и август).

Вижте актуални оферти за почивка в Турция! 

>
14 юли 2023 г.

Тагове

древни градове

заливи

круизи

пристанища

Забележителности наоколо

Избрани оферти