Начало / Статии / Статии - Португалия

Непознатата Европа: Португалският град Барейро, в който има улица “Стара Загора”

Автор

/

Светът е малък и много по-свързан, отколкото си мислим.

Колко пъти ви се е случвало да срещнете познат на най-неочакваното място в чужбина? А да попадате на български монументи, имена и улици в Европа и отвъд?

В следващите редове ще ви пренесем до малко известното португалско градче Барейро, което освен останалите си забележителности, има и улица на име “Стара Загора”.

Мнозина може да се учудят колко малко познат е Барейро, като се има предвид, че градчето е разположено при естуара на река Тежу и всъщност е част от метрополията на столицата Лисабон. Оттук се виждат емблематичните мостове на Лисабон и реално сте на един хвърлей от столицата. Повечето жители на Барейро пътуват до Лисабон за работа или училище всеки ден. Туристите, посещаващи Лисабон, обаче рядко стигат до Барейро.

От риболов до металургия

Снимка: iStock by Getty Images

Самият Барейро съществува тук от векове (по документи - поне от 1322 г.). В миналото местните са се занимавали предимно с риболов, солодобив и земеделие.

С навлизането на химическата, металургическата и текстилната промишленост в началото на миналия век в Барейро се появяват работнически квартали и заводи. И до днес градът е свързван предимно с името на Алфредо да Силва - основател на редица компании от тази епоха, чиято къща днес е превърната в музей.

Българската следа

Снимка: iStock by Getty Images

Интересен факт е, че град Барейро през 70-те години на миналия век е побратимен със Стара Загора. Това е причината в града днес има улица на име "Стара Загора".

През 2012 г. старозагорският футболен клуб “Берое” получават писмо от Португалия. То е написано от няколко момчета, които живеят именно на тази улица. Момчетата са футболни запалянковци и искат да си поръчат екипи на “Берое”. Оказва се, че те следят мачовете на българския отбор редовно, а през 2014 г. двама от футболистите на Берое ги посещават в Португалия.

Какво да видите в Барейро (освен улица “Стара Загора”)

Снимка: iStock by Getty Images

От Барейро се виждат Лисабон и два от най-прочутите му мостове -  “25 април” и “Васко да Гама”. За най-добра гледка се разходете по крайбрежната улица “Рибейриньо Аугусто”, която е широка и поръбена с красив парк от едната страна.

Посетете музея на Алфредо да Силва, ако искате да разберете как е живял човекът, създал огромна империя в началото на миналия век - изложени са редица лични вещи на Да Силва, сред които пантофи, счетоводни книги и други.

Една от забележителностите, с която жителите на Барейро се гордеят, е графитът на португалският графити артист Vhils. На 150-метрова стена Vhils е разказал в лица и образи историята на градчето.

Вижте актуални оферти за пътуване до Португалия!

>
26 ноември 2021 г.

Тагове

любопитно

полезно

Забележителности наоколо

Избрани оферти