Начало / Статии / Статии - Португалия

Обидош - градът, принадлежал на кралиците на Португалия

Автор

/

Загънат в мавритански крепостни стени, варосаният градец Обидош бил смятан за толкова прелестен, че става зестра на кралицата. През 1282 г. крал Диниш дарява кралица Изабел с имението като сватбен подарък и през следващите 600 години всеки португалски монах прави също то, утвърждавайки по този начин негово име Casa das Rainhas, Домът на кралиците.

Обидош е музей на град, национален паметник, толкова живописен, че може да убеди всеки посетител – а те са легион, – че той или тя може да бъде голям фотограф.

Тук има укрепления, построени от маврите като назъбени парапети на бойни кули, които са почти километър по обиколка, а една бавна разходка по широката алея върху им открива смайващи гледки към Обидош и околностите му.

Впечатляващият замък от ХV в. е построен като крепост и превърнат в кралски дворец през ХVІ в. Днес едното крило е преобразено в поузада с 9 стаи и вие можете да бъдете рицар за нощ в един от най-приповдигащите настроението португалски хотели.

Огромната зала е изпълнена с ризници и човек може да си  представи гостуващите кралици на миналото и техните кралски свити. Ресторантът сервира храна за едно по-плебейско небце, но вие можете  да се угостите само с гледките, а най-доброто от всичко е, че отседналите в хотела гости имат града само за себе си, преди да пристигнат туристическите автобуси и след като те си тръгнат.

Обидош (Óbidos): 80 км северно от Лисабон (достатъчно близо, за да гарантира керваните с туристически автобуси).
Най-добро време: май-юни и септември-октомври.

Виж най-добрите оферти за пътуване до Обидош!

Виж още:

Екскурзия в Лисабон

Екскурзия в Порто

Екскурзия в Барселона

>
10 август 2023 г.

Тагове

любопитно

стари градове

Забележителности наоколо

Избрани оферти