Лисабон

За града

Оферти

Статии

Лисабон / Lisabon

Разположението на Лисабон (Lisboa, на португалски се произнася Лижбоа) върху седем ниски хълмчета до река Тежу, привличаща някога търговци и заселници, е истински впечатляваща гледка. Добавете културното разнообразие и архитектурата и ще получите един от най-интересните градове в Европа.

Лисабон просто сияе в отражението си в реката - един поглед и ще сте влюбени в него  В центъра на Лисабон има широки, оградени с дървета площади, украсени със сгради в стил арт нуво, тротоари с мозайка и улични кафенета. Старият град със своите стръмни улички и уютни барове предлага невероятна атмосфера.

През 1755 г. по-голямата част от Лисабон е унищожен от най-разрушителното земетресение в историята на града, последвано от пожар и три огромни вълни цунами. Над 85% от сградите са унищожени, а една трета от жителите му загиват. Възстановяването на града става само за няколко години, с нов градоустройствен план и за първи път в историята сградите имат защитни конструкции срещу трусове.

Важна информация:

Население: 2 900 000 души (с предградията)

Валута: евро (EUR)

Банките са отворени от понеделник до петък от 8:30 до 15:00 часа. Activo Bank е една от малкото банки, които са отворени до 20 часа в делнични дни и от 10 до 20 часа в събота. Лесно ще намерите АТМ устройства, почти навсякъде се приемат международни кредитни и дебитни карти.

Интернет страници за Лисабон: www.visitlisboa.com

Спешен телефон: 112

Ранотно време: Повечето магазини работят от 9:00 до 13:00 и от 15:00 до 19:00 часа, но някои са отворени и по време на сиестата.

Здраве и сигурност: Аптеките са отворени от 9:00 до 13:00 и от 15:00 до 19:00 часа. През останалото време във всеки квартал на стъклото на затворените аптеки пише коя е дежурна отворена. Аптеките са отбелязани със зелен кръст.

Сигурност: Внимавайте с джебчиите, особено в претъпкания градски транспорт. В кварталите Байро Алто и Алфама не се прибирайте сами късно през нощта.

Телефонни кодове
Код на страната: +351
Код на Лисабон: 021

Език: В Лисабон се говори португалски. Повечето хора говорят достатъчно английски, за да се разберете. Португалците разбират испански, но много малко хора го говорят гладко. С по-голяма готовност ще разговарят с вас на английски, отколкото на испански.

Транспорт

Летище

Летището в Лисабон (летищен код LIS) се намира почти в центъра на града и има планове за неговото преместване, но докато това се случи, е много лесно и бързо да стигнете до града. В градския транспорт можете да пренасяте багаж с размер максимум 50х40х20 см. Ако сте с по-голям куфар, използвайте автобус Aerobus, който има две линии. Aerobus Line 1 свързва летището с Cais do Sodre и минава на всеки 20 минути м. Aerobus Line 2 стига до финансовия център Av. Jose Malhoa и минава на същия интервал. Билетите, закупени онлайн, са с отстъпка. Разписание и информация тук: www.aerobus.pt

От летището можете да вземете и метро, с което се стига до центъра за около 20 минути. Информация за билети и разписание на метрото вижте тук: www.metrolisboa.pt.

Уебсайт на летището: www.ana.pt

Обществен транспорт

Лисабон има отлична мрежа от автобуси, трамваи, въжена железница и метро. Трамваите и въжената железница не са особено полезни, но возенето в тях е истинско удоволствие. Въжената железница е формата за придвижване по стръмните калдъръмени улички на Лисабон. Има и нощни линии. Метрото се движи от 6:30 до 1:00 часа.

Разписание на автобусите и трамваите и информация за цени на билети и карти: www.carris.pt

Уебсайт метро: www.metrolisboa.pt

Основният превозвач за извънградско пътуване е "Rede Expressos".

Уебсайт: www.rede-expressos.pt

Такси

Можете да спрете такси на улицата. В час пик или когато вали обаче, ще трябва да поръчате по телефона. Бакшишът не е задължителен, но бива високо оценен, дори и да е малък.

Автомобил

Имайте предвид, че преминаването по двата моста "25 април" и "Вашку да Гама"  в южната част на Лисабон е платено. Мостът "25 април" е по-натоварен, а "Вашку да Гама" има по-висока такса (от 2,70 евро за лека кола до 11,70 евро за камион при преминаване в посока север, към Лисабон; наобратно е безплатно). За преминаване по "25 април" трябва да платите 1,75 евро за лек автомобил в посока юг-север. Преминаването от север на юг е безплатно.

Заведения

В Лисабон ще намерите както модерни, изискани заведения, така и обикновени, традиционни. Ако искате да се потопите в португалска атмосфера и да се насладите на традиционната кухня по най-добрия начин, изберете малките семейни ресторантчета, които са по-евтини. Много от ресторантите са затворени в неделя и понеделник.

Център на нощния живот в Лисабон е квартал Байро Алто (Bairro Alto), буквално означава "Горният квартал". В заведенията в Байро Алто при хубаво време ще видите посетителите с чаша вино или бутилка бира в ръка директно на калдъръмените улички пред баровете. Обичайно е и постоянното преминаване от едно заведение в друго в рамките на вечерта. В Байро Алто са най-добрите заведения с автентични изпълнения на традиционната музика фадо на живо. Обикновено хората обикалят до около 2 часа баровете, а след това се отправят към някоя дискотека. Най-популярните клубове се намират покрай реката по улица Avenida 24 de Julho и в Алкантара.

Друга притегателлна точка е квартал Алфама, който е въплъщение на духа на Лисабон отпреди години. Тук заведенията са по-традиционни, отново в повечето се изпълнява фадо на живо. 

На площад "Праса ду комерсиу" посететe най-старото кафе в Лисабон "Мартиню да Аркада" (Martinho da Arcada), основано през 1778 г. Друго емблематично място за пийване на кафе е площад Росио, от който пред вас ще се разкрие гледка към Баиша (Baixa), равния градски центърот 18-и век.

Шопинг

Много от магазините в Лисабон са организирани в огромни търговски центрове като "Colombo" и "Amoreiras" или в по-малки молове. Старият център на града в квартал Баиша (Baixa) все още има славата на район за пазаруване, където много от улиците са само пешеходни. Намиращият се наблизо квартал Шиаду (Chiado) има репутацията на мястото с най-изисканите магазини.

Луксозните магазини се намират по продължение на широкия булевард "Avenida da liberdade". 

Повечето магазини са затворени в неделя, но тогава всички молове са отворени.

Забележителности

Кащелу ду Сау Жорж (Castelo de Sao Jorge)

В превод - Замъкът на Свети Георги. Намира се на най-високия хълм в града. Най-старите му части са от VI век, впоследствие промени налагат маврите, вестготите и римляните. До построяването на двореца Рибейра служи за дворец на португалските крале. Информация за работно време и цени на билетите вижте на уебсайта му.

Уебсайт: castelodesaojorge.pt

Манастирът Жеронимуш (Mosteiro Dos Jeronimos)

Строителството на манастира започва през 1502 г. в чест на завръщането на Вашку да Гама от Индия и продължава цели 50 години. Издържан е в типичния португалски стил мануелино. На 13 декември 2007 г. в него е подписан Договорът от Лисабон на Европейския съюз.

Информация за цени на билетите и работно време вижте на уебсайта му.

Уебсайт: www.mosteirojeronimos.pt

Музеят на азулежу

Посветен е на типичните за Португалия плочки азулежу. Намира се в манастир, чиято декорация сама по себе си е изложба на изкуството на азулежу. Огромна фреска изобразява Лисабон преди разрушителното земетресение през 1755 г.

Работно време: вторник от 14:00 до18:00, сряда-петък от 10:00 до 18:00 часа. Затворен е в понеделник. Билетът струва 5 евро, безплатно е посещението в неделя и национални празници до 14:00 часа.

Уебсайт: www.museudoazulejo.gov.pt

Паркът на нациите

Паркът на нациите е районът, в който се проведе Експо 98. Днес паркът е превърнат в място за забавление, изложби и култура. Можете да го видите отвисоко от лифта, който води до Кулата на Вашку да Гама.

Уебсайт: www.portaldasnacoes.pt

Океанариумът

Намира се в Парка на нациите и с дълбочината си от 7 м и с над 100-те вида водни обитатели истински ще ви впечатли. 

Уебсайт: www.portaldasnacoes.pt

Белейнската кула (Torre de Belem)

Белейнската кула е построена през XVI в. в района, от който са потегляли повечето морски експедиции. Името на квартал Белейн и кулата идва от португалската дума за Витлеем. Информация за билети и работно време вижте на сайта на кулата.

Уебсайт: www.torrebelem.gov.pt

Паметникът на откривателите

Паметникът е издигнат през 1940 г., но заради нетрайните материали, с които е построен, е изграден отново през 1960 г. от бетон. Паметникът е във формата на каравела с известни португалски мореплаватели на борда като Педру Алвареш и Вашку да Гама. Можете да се изкачите с асансьора вътре до върха на паметника, откъде се разкрива панорамна гледка.

Фондация Гулбенкян

Основаната през 1955 г. културна институция на Португалия включва изложбени зали, концертни зали, парк, ресторанти, музей на Калуст Гулбенкян и музей на съвременното изкуство, събрани в огромен компекс. Петролният милиардер Калуст Гулбенкян завещава състоянието си на Португалия в знак на благодарност, че му е дала подслон през Втората световна война. Информация за билети и работно време вижте на сайта на комплекса.

Уебсайт: www.gulbenkian.pt

Асансьорите на Лисабон

Тъй като градът е построен върху седем хълма, за изкачването в стръмните части се използват асансьори и въжена железница. Едни отпоследните използвани до днес са асансьорът "Глория", както и "Сата Жуща" (Santa Justa), построен от един от чираците на автора на Айфеловата кула, Густав Айфел. Асансьорите извеждат на наблюдателни площадки, откъдето се разкриват спиращи дъха изгледи отвисоко на Лисабон.

Синтра

Този град се намира на час и половина път с влак от Лисабон. Там можете да видите националния дворец "Пена" (най-старият дворец в стил романтизъм), разположен на хълм над Синтра. Използва се понякога от президента на Португалия и членове на правителството за официални приеми. Посетете също така и Двореца на маврите (разположен в града) и националния дворец Синтра (най-добре запазения кралски дворец в Португалия).

Зоологическата градина

Не е много голяма, но представя множество животински видове и атракции. Три пъти дневно се провежда спектакъл с делфини и морски лъвове. Намира се в централната част на Лисабон, лесно ще стигнете с автобус или метро (синя линия, станция Jardim Zoologico). Има 250 безплатни места за паркиране пред зоопарка. Работно време и цени на билетите вижте на уебсайта на зоопарка.

Уебсайт: www.zoo.pt

Мирадоуро де Сао Педро де Алкантара

Лисабон има няколко места със спиращи дъха гледки, наречени мирадоурос. За да стигнете до това, вземете асансьора Глория и ще стигнете до красива градина със статуи на гръцки и римски богове.  

Кашкайш

Още една идея за еднодневна екскурзия извън Лисабон. Вземете влака до бившето рибарско селце Кашкайш и се разходете сред красивите като от картичка улички, наблюдавайте рибното наддаване, което се провежда всеки следобед, или се разходете до Устата на ада (Boca do Inferno), където гигантски вълни се разбиват в също толкова гигантски пещери.

Трамвай 28 

Този ретро трамвай кръстосва улиците на Лисабон от 1873 г. насам. Можете да слизате и да се качвате по трасето.

Събития

Април

Фестивал на рибата в Лисабон

Фестивалът "Лисабон - риба и вкусове" се провежда едва от няколко години, но привлича десетки хиляди посетители. 

Уебсайт: www.peixemlisboa.com

Юни

Празниците на Лисабон

Празниците на Лисабон се провеждат редовно от 1932 г. и включват улични фестивали, танци, музика, кулинарни изложения и масови сватби. Те са свързани с религиозните празненства. На 12-13 юни се провежда най-големият фестивал - на Сао Антонио, на 23-24 е фестивалът на Сао Жоао, а на 28-29 на Сао Педру.

Уебсайт: www.culturanarua.pt

Юли

BAIXAnima Street Festival

От юли до края на септември всеки уикенд в квартал Баиша се проведат десетки събития от фестивала "BAIXAnima Street Festival" - уличен цирк, техно музика, танцов театър.

Забележителности около Лисабон

Избрани оферти