Начало / Статии / Статии - Португалия

Eвора - музей на открито на португалската архитектура

Автор

/

Всеки век е оставил своите следи в Eвора. Днес той е защитен като национална ценност. Пищна поредица от резиденции и дворци, чиято архитектура е в диапазона от средновековна през местния преходен от готически към ренесансов стил, наречен мануелински, до Ренесанса, Eвора е особено впечатляващ, когато е облян в светлина нощем.

Макар да е сравняван с Флоренция и Севиля, градът си е чудесно португалски, с мавритански обертонове по своите балкони, привлекателни варосани домове и прохладни, настлани с плочи вътрешни дворове.

Когато маврите били прогонени през ХІІ в., след 450 години плодотворно пребиваване тук, Eвора става любимо място на кралете на Португалия и процъфтява като център на книжовността и изкуствата през ХV и ХVІ в., след което запада.

В ядрото на Стария град, затворено между средновековните стени, се намират повечето интересни места, включително готическата катедрала и църквата „Душ Лоюш“ от ХVІ в., посветена на Сао Жуао и прочута заради своите азулежуш (azulejos), традиционните ръчно оцветени бяло-сини керемиди на Португалия.

В съседство и близо до руините на римски храм от ІІ в., посветен на Диана, е бивша аристократична резиденция от ХV в. (по късно манастирът „Душ Лоюш“), която днес е поузадата „Душ Лоюш“. Следвайки примера на монасите, които предлагат гостоприемство на не един от монарсите, днес тя е една от най-луксозните държавни странноприемници в Португалия. Бившата трапезария на манастира служи днес като банкетна зала, но се надявайте на приятно време, за да се насладите на храната под галерията със сводове.

Къде: град Евора, Алентежу, Португалия

Най-добро време за пътуване: целогодишно, но най-празнични са последните 10 дни на юни, по време на Фейра де Сао Жуао, в чест на св. Йоан Кръстител.

Вижте най-добрите оферти за пътуване до Португалия!

>
01 февруари 2019 г.

Тагове

антични градове

археологически резервати

архитектура

идеи за уикенд

културен туризъм

Забележителности наоколо

Избрани оферти