Начало / Статии / Статии - Португалия

Поузада „Раиня Санта Изабел“ - кралица или крал за ден

Автор

/

От четирийсет и шестте държавни pousadas (странноприемници), разпръснати навсякъде из португалската провинция, „Раиня Санта Изабел“, луксозно приютена в една исторически значима сграда, е сред най- високо оценяваните. Деликатно и прецизно интегрирана в замъка от ХІІІ в. Ещремоз (до голяма степен изграден наново през ХVІІІ в., след пожар), поузадата първоначално е била домът на крал Диниш и неговата съпруга, канонизираната за светица кралица Изабел.

Поузада Раиня Санта Изабел, Ещремоз, Алентежу, Португалия

Вашку да Гама идва тук през 1498 г., за да приеме дарове от крал Мануел І за раджата на Калкута, преди да отплава за Индия. Гледките, които са изпълвали с възторг португалските кралски особи, ги има и днес, а посетителите ще открият старини и гоблени, достойни за музей, внушителни зали с почти 7-метрови тавани, монументални стълбища, широки мраморни коридори и масивни мебели.

Банкетната зала е просторна, с приятна атмосфера, осигурявана от любезния персонал и обещанието за превъзходно похапване на регионални специалитети, съпроводено от предложения от широко известната изба с вина на поузадата. Килими от близкия Арайолос и легла с балдахини разточително украсяват трийсетте стаи за гости. Стаята, в която умира Св. Изабел през 1336г., оцелява от пожара и днес е малък параклис, отворен за публиката.

Къде: Ещремоз, (140 км източно от Лисабон), Алентежу, Португалия

Най-добро време: събота за пазара, на който можете да купите прочутата керамика на Ещремоз

Още любопитни статии за Португалия, можете да намерите тук.

>
24 август 2011 г.

Тагове

замъци

любопитно

стари градове

хотели

Забележителности наоколо

Избрани оферти