Начало / Статии / Статии - Португалия

Поузада „Раиня Санта Изабел“ - кралица или крал за ден

Автор

/

От четирийсет и шестте държавни pousadas (странноприемници), разпръснати навсякъде из португалската провинция, „Раиня Санта Изабел“, луксозно приютена в една исторически значима сграда, е сред най- високо оценяваните. Деликатно и прецизно интегрирана в замъка от ХІІІ в. Ещремоз (до голяма степен изграден наново през ХVІІІ в., след пожар), поузадата първоначално е била домът на крал Диниш и неговата съпруга, канонизираната за светица кралица Изабел.

Поузада Раиня Санта Изабел, Ещремоз, Алентежу, Португалия

Вашку да Гама идва тук през 1498 г., за да приеме дарове от крал Мануел І за раджата на Калкута, преди да отплава за Индия. Гледките, които са изпълвали с възторг португалските кралски особи, ги има и днес, а посетителите ще открият старини и гоблени, достойни за музей, внушителни зали с почти 7-метрови тавани, монументални стълбища, широки мраморни коридори и масивни мебели.

Банкетната зала е просторна, с приятна атмосфера, осигурявана от любезния персонал и обещанието за превъзходно похапване на регионални специалитети, съпроводено от предложения от широко известната изба с вина на поузадата. Килими от близкия Арайолос и легла с балдахини разточително украсяват трийсетте стаи за гости. Стаята, в която умира Св. Изабел през 1336г., оцелява от пожара и днес е малък параклис, отворен за публиката.

Къде: Ещремоз, (140 км източно от Лисабон), Алентежу, Португалия

Най-добро време: събота за пазара, на който можете да купите прочутата керамика на Ещремоз

Още любопитни статии за Португалия, можете да намерите тук.

24 август 2011 г.

Тагове

замъци

любопитно

стари градове

хотели

Забележителности наоколо

Избрани оферти