Начало / Статии / Статии - Норвегия

Непознатата Европа: Ставангер, Норвегия

Автор

/

Почитателите на Норвегия имат толкова много природа, цветни селца и изумителни фиорди за откриване, че рядко стигат до градове като Ставангер, който е известен предимно с петролната си и енергийна индустрия.

Ставангер обаче крие няколко заека в шапката си и всъщност е много приятно място за екскурзия, като можете да го ползвате и за база, от която да стигнете до по-отдалечени забележителности.

Бели и цветни къщи

Снимка: iStock by Getty Images

Първото, което удивлява посетителите на Ставангер, е старият му град. Той е разположен точно над круизното пристанище и е плетеница от калдъръмени улички, покрай които са подредени бели дървени къщи на по 200-300 години. Тук не ви трябва пътеводител - безцелната разходка сред историческите сгради е най-добрият начин да попиете атмосферата на града. В къщите някога са живели работниците в местната консервна фабрика, а днес 170 от тези сгради са реставрирани и целите в зеленина.

Когато бялото ви омръзне, отидете на известната улица Ovre Holmegate - тя е пълна противоположност на стария град с цветните си фасади, уютните си ресторанти и необикновените си кафенета.

Музеи в Ставангер

Музей на петрола - Снимка: iStock by Getty Images

Ставангер има достатъчно забавления, които да ви приютят на сухо и топло в лошо време.

Няма как в град, който е петролната столица на Норвегия, да няма Музей на петрола. Звучи ви скучно? Не прибързвайте с изводите! Музеят е направен така, че да забавлява и образова и деца, и възрастни и често го определят като най-интересния музей в Ставангер. Построен е във формата на нефтена платформа и си има всичко - кораби, евакуационна стая, както и стая за игра, където децата могат да сложат каски и сами да си построят собствена платформа.

Друго необикновено място, интересно за посетители от всякакви възрасти, е Норвежкият музей на консервите, който се помещава в сградата на бивша консервна фабрика за сардини в Стария град. Не сте и предполагали колко интересна може да е историята на сардините в консерва.

Археологическият музей съдържа богата колекция от находки от викингите, както и най-пълният известен скелет на бяла мечка от Ледената епоха.

Люсефиорд и други места в района

Снимка: iStock by Getty Images

Ставангер е градът, от който много от туристите посещават прочутия Люсефиорд. В този фиорд се намират две от най-популярните природни забележителности в Норвегия - Прекестулен (в превод Катедрата на проповедника) и Керагболтен - овална скала, заседнала между две скали и с огромна пропаст отдолу.

За тези, които предпочитат срещите им с природата да не са толкова екстремни, има и многобройни корабчета, с които могат да плават сред фиордите.

Недалеч от Ставангер с кола можете да стигнете и до чудесни пясъчни плажове, по които са разхвърляни огромни обли скали, довлечени тук от ледниците, които са слезли към морето след последния ледников период.

Ако имате нужда от нещо по-екстремно, изкачете се на най-дългото стълбище в Норвегия, което се намира сред скалите на Люсефиорд и се нарича Флорли 4444.

Вижте оферти за екскурзия до Норвегия!

>
13 септември 2023 г.

Тагове

любопитно

музеи

полезно

романтични места

Забележителности наоколо

Избрани оферти