Начало / Статии / Статии - Великобритания

Замъкът Лийдс - величествен архитектурен комплекс от Средновековието

Автор

/

Сякаш езерна русалка, замъкът Лийдс изглежда като мираж, неговият бледожълтеникав камък и назъбени кули се отразяват във водите, които го заобикалят. Някога описан от лорд Конуей като най-възхитителният замък в света, той е исторически забележителен, както и с впечатляващ вид, едно пътешествие през вековете, което започва от неговото най-ранно изграждане през ХІІ в. (на мястото на дървена постройка от ІХ в.) до скорошното му даряване на една частна фондация през 1975 г. Той печели голяма популярност като кралска резиденция, не по-различна от тази на Балморал днес, като се започне от 1278 г., когато бил дарен на Едуард І от един заможен ласкател, който търсел неговото благоволение.

В крайна сметка той преминава във владение на Хенри VІІІ, който обичал да прекарва времето си тук и вложил много усилия и пари в разширяването и украсяването му наново, за да прилича повече на кралски  дворец и по-малко  на военна крепост. В продължение на много години той е бил замък, наследяван от вдовицата – шест кралици го наричат своя любима резиденция. Отличителният, подобен на езеро ров, който го огражда, не прилича на никое друго воднозащитно съоръжение в Британия.

Известна част от 2000-декаровата паркова територия е предоставена за градини и включва един птичарник, открит през 1988 г., който е един от най-добрите в страната. Тук е и невероятният Музей на кучешките нашийници (кучетата някога са играели важна роля в опазването на земите) – звучи странно, но той е основна точка в програмата за повечето посетители. Нашийниците са от последните  400 години и някои от тях са истински произведения на изкуството.

Замък Лийдс 
Къде: 64 км югоизточно от Лондон (да не се бърка с град Лийдс на север)
Цени: вход $17.
Най-добро време: концерти на открито има в края на юни и началото на юли; април-юни за градината; фестивал на храни и вина през май.

>
30 април 2010 г.

Тагове

замъци

Забележителности наоколо

Избрани оферти