Начало / Статии / Статии - Италия

Бурано – цветният остров на изящните дантели

Автор

/

Наричат Бурано цветният остров на дантелите. Защо цветен – ще се уверите още с наближаването му. Десетки сгради, боядисани в ярки цветове, се отразяват в зелените води на каналите.

Балконите са отрупани с цветя, а атмосферата е истински спокойна.

Бурано се намира в лагуната на Венеция и на практика не е точно остров, а архипелаг от четири отделни острова, свързани помежду си с мостове (както и самата Венеция между другото).

Има две легенди, които обясняват появата на името на острова. Според едната първата фамилия, която се е заселила тук, се е наричала Буриана. Другата разказва, че първите заселници на острова дошли от друг по-малък остров на 8 км оттук – Буранело.

Има и още една красива легенда, която разказва защо на Бурано има толкова изящни дантели (традиция, за която се смята, че води началото си от преди 15-и век). В древни времена един сгоден рибар отишъл в морето с лодката си. Не щеш ли, в мрежата си уловил морска сирена, която се опитала да го омагьоса с песните си. Рибарят не се поддал, мислейки през цялото време за годеницата си. Впечатлена от неговата вярност, сирената му направила подарък.

Ударила с опашката си лодката отстрани и от морската пяна се оформилo приказно красиво дантелено було. В деня на сватбата всички жени от острова завидели за изящното було на жената на рибаря и започнали да се опитват и те да изплетат толкова фина дантела. Така постепенно жените от Бурано станали най-добрите майсторки в този занаят.

До Бурано можете да стигнете с градския транспорт – корабчета (вапорето). Пътуването трае около 40 минути. 

Вижте най-добрите оферти за пътуване до Италия!

>
05 април 2023 г.

Тагове

архитектура

живописни пътешествия

романтични места

семеен туризъм

шопинг

Забележителности наоколо

Избрани оферти