Начало / Статии / Статии - Норвегия

Осло – гордостта на Норвегия

Автор

/

Една от най-големите столици в света е норвежката красавица Осло. Тя се намира в южната част на страната, на северния бряг на Ослофиорд. В територията й влизат 40 малки острова, най-големият от които е Малмоя.

Старото име на града е Кристияния. По-романтичната гледна точка за произхода на името дават историци, според които основателят на града Харалд Хардроде е дал името Осло за спомен на своите жени – Ослава (любовница на унгарския крал) ; Елисавета Ярославна (дъщеря на руски княз и негова жена); Мирослава (българска принцеса по народному Ослава) и голямата младежка любов на Харалд -  гръцката принцеса  Ослова.

 Осло - Норвегия

Градът е разделен от река Акерселва, по чието крайбрежие се намира забележителния замък и древна крепост Акершус.

Кралския дворец в Осло

Той е построен през 19 в. като резиденция на норвежкия и шведски крал Чарлз III и сега е официалната резиденция на сегашния крал. Той е проектиран от датския архитект Ханс Линстов. За да достигне сегашния си блясък, претърпява редица реставрации.

Катедралата в Осло

Сегашната катедрала, която е местна забележителност, е третата катедрала строена някога в града. Първата се е казвала “Халвардс” и е била най-важната църква в Осло. След опустошителния й пожар, тя е напълно унищожена и Християн IV построява друга блисо до крепостта Акершус. Тя също е разрушена и се стига до изграждането на църквата, съществуваща и до днес.

Крепостта Акершус

Тази крепост е построена през 1299г. и е превърната в ренесансов замък три века по-късно. Днес това здание функционира като музей и има забележителна архитектура.  В него ще намерите подредбата на произведения, разкриващи древната изстория на крепостта.

Паркът Вигеланд

Паркът е наречен на своя създател Густав Вигеланд, който творил склуптури близо 40 години. Творецът създавал нещата си в свое студио и когато през 1902 г. то трябвало да бъде разрушено, се споразумял с Градския съвет да предостави на града всичките си произведения, ако му дадат ново студио, което да стане музей след смъртта му и скулптурите му да красят градинския парк. Паркът е на площ от 32 хектара и има 212 скулптури от бронз, гранит и ковано желязо. Най-голямата от тях се нарича ”Монолит” (цели 16 метра) и се намира в най-високата точка на мястото.

Повечето произведения на твореца имат реални прототипи и са силно въздействащи, защото Вигеанд се е опитал чрез тях да покаже целия човешки живот.

Националната галерия н Норвегия се намира в Осло. Тя има най-богатата художествена колекция в цялата страна, която съдържа творби на Пикасо, Ван Гог, Моне и други. Галерията е открита през 2003г. Културната си обиколка може да продължите с Музея на викингите. В него са изложени оригинални кораби, каруци, шейни, сечива и други интересни предмети от епохата на викингите.

Два от най-причутите музеи са на тема морски приключения – “Фрам” и “Кон-тики” . В първия можете да се докоснете до кораба, с който Фритьоф Нансен е доближил Северния полюс и друг – с които Роалд Амундсен е стигнал до Южния. Във втория музей атракция са лодките “Ра” и салът “Кон-Тики” , с които Тур Хайердал е прекосил Тихия океан, за да изследва египтяните и инките. Не пропускайте да видите сградата на Норвежкия парламент, Стария университет, Националния театър и Музея на магията. Ако до момента не сте успели да се потопите в магията на Осло, там със сигурност ще се почувствате като истински Мерилин.

Виж актуалните оферти за пътуване в Осло!

Виж още:

Екскурзия в Берген

Екскурзия в Копенхаген

Екскурзия в Стокхолм

>
04 октомври 2010 г.

Тагове

дворци

крепости

паркове

скандинавия

театри

Забележителности наоколо

Избрани оферти