Начало / Статии / Статии - България

Открий неоткритото в Исперих, Разград и Попово - път на древни култури и традиции

Автор

/

Туристическа дестинация „Исперих-Разград-Попово: Път на древни култури и традиции”, обхващаща територията на три общини – Исперих, Разград и Попово, е разположена в Североизточна България и е част от Източната Дунавска равнина. Новата дестинация предлага за посещение изключително атрактивни и знакови историко-археологически и културни обекти, обособени в тематични маршрути.

Ако изберете Историко-археологическия маршрут в община Исперих, ще се очаровате от магията на един уникален комплекс, състоящ се от селища, светилища и некрополи, очертаващи облика на внушителния религиозен и политически център на гетските племена - Националният историко-археологически резерват „Сборяново”. На територията му е разположена забележителната Тракийска царска гробница, обект на ЮНЕСКО, тракийския укрепен град Хелис, гробницата тюрбе на алианския светец Демир баба, тракийското светилище от раннокаменната епоха Камен рид, местността Бювен касаба.

  

В община Разград ви очаква Археологическият резерват Абритус, включващ селищна могила от V-IV век пр.Хр., римски военен лагер, няколко селища и късноантичният град Абритус, в околностите на който през 251 г. в битката с готите загива римският император Траян Деций. В Регионалния исторически музей в Разград се съхраняват около 70 хиляди експоната, между които уникалната статуетка на Златен Пегас от  IV в. пр.Хр. В квартал Вароша, оригинален архитектурен ансамбъл, ще усетите духа и атмосферата на Възраждането и на стария Разград, съхранени в множеството къщи-музеи и културни средища. Не пропускайте и джамията „Ибрахим паша” от 1617 г., втората по големина на Балканския полуостров.

  

На територията на община Попово приятно ще ви изненада обновената Късноримска крепост “Ковачевско кале”. Градът, заедно с голямата крепостна стена, е построен между 308 и 324 г. сл.Хр. по време на съуправлението на императорите Лициний I и Константин I Велики. При крепостта функционира новоизграден посетителски център, в който може да се види макет и мултимедийно представяне на обекта. Друг интересен обект е Тракийската надгробна могила при село Гагово, построена в края на 4 век  пр.Хр. по нареждане и за целите на тракийски гетски аристократ или владетел. Православният църковен храм “Свети Архангел Михаил”, известен в Попово като Старата църква, е построен през 1863 г. и се състои от спретната бяла църква с каменна облицовка, красиви стенописи, камбанария, зидана каменна ограда и тих приятен двор.

  

За повече информация посетете следните адреси:
Община Исперих: www.isperih.bg ; www.museumisperih.com
Община Разград: www.razgrad.bg ; www.abritvs.atspace.com
Община Попово: www.popovo.bg ; www.museumpopovo.com

www.isperih-razgrad-popovo.com

>
01 юли 2015 г.

Тагове

археологически музеи

идеи за уикенд

културен туризъм

маршрути

семеен туризъм

ЮНЕСКО

забавления за деца

Забележителности наоколо

Избрани оферти