Начало / Статии / Статии - България

Шуменско плато - любимо място за разходка (ВИДЕО)

Автор

/

 

Една от най-високите точки на цялата Дунавска равнина се намира на върха на Шуменското плато - връх Търнов дял е 502 м над морското равнище и е на второ място по височина след Лилякското плато. Шуменското плато е любимо място за разходка и добро място за тренировка, тъй като ще трябва да се справите с малко наклон.

Снимка: © Мария Ангелова/NasamNatam.com

Шуменското плато е обявено за природен парк през 80-те години на миналия век, за да се запазят интересният релеф, животинският и растителният свят. Характерни за релефа му са стръмните склонове със сипеи, врязаните долини и отвесните скални венци по ръба на платото, които са причина за зашеметяващите гледки отгоре.

Снимка: © Мария Ангелова/NasamNatam.com

В подножието на платото има повече от 70 карстови извора, някои от които прерастват и в по-големи реки. Единственото място на платото, където има обработваеми площи, е от страната на село Осмар, където има големи лозови масиви. 

Снимка: © Мария Ангелова/NasamNatam.com

Какво ще видите на и около Шуменското плато?

На върха му е издигнат монументален паметник, посветен на 1300-годишнината от създаването на българската държава.

В друга част на платото се издига Шуменската крепост.

От централната част на Шумен започват 1300 каменни стъпала, по които можете да изкачите пеша платото и да стигнете до паметника, посветен на 1300 години България. При началото на стълбището се издига една от най-емблематичните сгради за културния живот на града - Младежкия дом. В него можете да гледате кино, гостуващи театрални постановки, да участвате в празници и чествания или да станете част от фестивалния живот на града. 

Младежкият дом в Шумен

Ако се качите на Шуменското плато, ще видите първата българска столица Плиска, както и Мадарският конник.

В околностите на платото са и руините на Преслав - втората българска столица.

>
15 май 2010 г.

Тагове

Дунавска равнина

идеи за уикенд

плато

природни паркове

трекинг

ЮНЕСКО

Забележителности наоколо

Избрани оферти