Начало / Статии / Статии - България

Кръглата златна църква във Велики Преслав

Автор

/

Кръглата църква е един от архитектурните шедьоври на Първата българска държава и е сред най-красивите храмови постройки не само в България, но и в Европа през Ранното средновековие.

Храмът представлява сложна двуетажна постройка, съставена от три части: атрий, притвор и главно помещение - кораб (на гръцки наос). Стените на атрия (голям вътрешен правоъгълен двор с колонада) се състоят от свързани полукръгли ниши (екседри) и редица колони пред връзките между тях. От атрия се минавало в притвора - правоъгълно преддверие с  две кръгли кули отстрани и четири колони във вътрешността.

От притвора през три монументални сводести порти се влизало в кораба, който е кръгъл, с диаметър 10.5 м. Стената му е разчленена на 12 полукръгли екседри с мраморни колони между тях. Колоните носели галерията на втория етаж и подпирали двойния полусферичен купол. В средата на кръглия кораб се издигал амвон, от който дворцовите свещеници изнасяли своите проповеди. В една от нишите има следи от закрепване на някакво устройство - може би царския трон или менза (специална маса за възлияния).

През 80-те години на 20 в. на това място в пода бил открит гроб на невръстна принцеса. Храмът бил богат с резбовани мраморни плочи и корнизи, с облицовки от рисувана керамика и стъклена мозайка. Вътрешният купол бил облицован с разноцветни мозайки на златен фон, а външният вероятно е имал богата позлата, която блестяла отдалеч и може би е дала името на Златната църква. Подът изглеждал като пъстроцветен килим, заради мозайката от цветни мрамори, подредени в геометрични композиции.

На две от колоните са запазени леглата на инкрустираните някога в тях златни кръстове. Златната църква се отличава от всички останалите храмове, построени от владетелите на Първото българско царство през 9-10 в. Тя има атрий, като съборните базилики, и кръгъл наос - подобно на някои антични мавзолеи. Великолепната украса навежда на мисълта, че църквата е била семеен храм на цар Симеон.

Останките от този изключителен паметник на българската архитектура се намират на живописна тераса недалеч от Южната порта на Вътрешния град на Велики Преслав. Те са открити през 1919 г. от преславския учител Йордан Господинов, който знаел по спомени на баща си, че от невисоката могила турци вадели мрамор, за да пекат вар. В техните пещи е изчезнала почти изцяло изключитело ценната каменна украса на църквата.

Любопитно: Кръглата църква е единственият паметник на старобългарското църковно строителство, за който може би до нас е достигнал писмен извор. В една руска книга, несъмнено копие на преславския черноризец (т.е.монах) Тудор, според която в 907 г. княз Симеон  построил в устието на Тича "светата златна нова църква". След откриването на голямата царска катедрала при тронната палата обаче тази хипотеза може да бъде преразгледана.

Къде: Национален историко-археологически резерват и музей „Велики Преслав“, на 2 км южно от Велики Преслав, България

Кога: целогодишно

Вижте още в "Повече от 100 археологически открития в България"

>
11 декември 2012 г.

Тагове

археологически музеи

археологически резервати

идеи за уикенд

летен туризъм

Забележителности наоколо

Избрани оферти