Начало / Статии / Статии - България

Аулът на хан Омуртаг край Шумен

Автор

/

От надписите на т.нар.Чаталарска колона, намерена през 1905 г. при гара Хан Крум (днешното име на Чаталар), учените за първи път научават за съществуването на Омуртаговия аул. Останките му обаче са открити едва през 50-те години на XX в. североизточно от гара Хан Крум, между Шумен и Преслав.

Аулът бил построен върху наклонена тераса на неколкостотин метра от десния бряг на река Тича (днес Камчия) и на стотина метра от славянско поселение, възникнало върху развалините на ранновизантийски култов център. Аулът бил укрепен от ров и землен вал. В средата била издигната вътрешна крепостна стена от дялани каменни блокове. Каменната крепост имала една главна и една второстепенна порта, но без кули по ъглите и стените, както другите прабългарски крепости. Подобно по план е само укреплението на дворцовия комплекс (цитаделата) в Плиска. В Омуртаговия аул, както в Цитаделата в Плиска имало малък дворец с баня, но тук били посроени и казармени помещения за многоборйната охрана на хана.

Владетелите на езическа България имали подобни укрепени дворци на различни места извън столицата - на дунавския остров Пъкууиул луи Соаре (днес в Румъния), в Карпатските планини, в подножието на Стара планина, където по-късно цар Симеон издигнал втората българска столица Велики Преслав. В аилите хановете държали военни части и понякога пребивавали със свитата си сравнително дълго време. В преславския аул дори са открити останки от тронна палата от времето на езичеството, което говори, че е служел за втора столица на ханството.

Любопитно: Думата "аул" идва от старогръцкото "ауле", което означава "укрепен дворец". Наменованието прилича и на тuрското "агъл", откъдето идва и "онгъл", станало нарицателно за първото убежище на Аспарух в Дунавската делта. Агъли (онгъли) обаче се наричали и прабългарските поселища, начело с родовия или племенен вожд. Укрепените дворци на хановете може би се наричали "хански агъли" (аули).

Къде: край гара Хан Крум,  близо до Шумен

Кога: целогодишно

Вижте още в "Повече от 100 археологически открития в България"

>
14 септември 2012 г.

Тагове

антични градове

археологически резервати

идеи за уикенд

културен туризъм

Забележителности наоколо

Избрани оферти