Начало / Статии / Статии - България

Голямата базилика в Плиска - първата катедрала на бългaрската православна църква

Автор

/

Голямата базилика в Плиска е първата катедрала на българската православна църква. Построена е от княз Борис през втората половина на IX век.

Монументалната сграда се състои от притвор (преддверие), главно помещение(наос) и двор с колонада (атрий). Дължината й, заедно с преддвероето, е 99м, а ширината - 29.5м. Постройката се издигала на два етажа и била изградена от тухли.
Два реда колони разделяли вътрешното простанство на три кораба. Средният кораб бил по-висок от страничните и имал два реда прозорци, през които дневната светлина обилно осветявала втрешността на храма. От южната страна на базиликата била долепена пристройка, предназначена за кръщелня, където покръствали новородени и езичници. До нея имало аязмо - свещен кладенец.

Църковните обреди в катедралата се изпълнявали от архиепископа, на големи празници в тях участал и българския владетел. Грандиозният паметник на старобългарската култура е открит и проучен от архиелозите Карел Шкорпил и Фьодор Успенски през 1899г. Разкопките през 70-те години на миналия век показват, че базиликата била преустройвана, а под нея има останки от друга базилика и основи на езически храм.

Към църквата имало голям манастир, където работели учениците на Кирил и Методий. Тук се намирали и дворецът на българския епископ, манастирското училище, килиите на монасите, трапезария и две бани, огромен двор с кладенец в средата. Целият комплекс от сгради се нарича Архиепископия и заема площ от около 27 000 кв.м.

Любопито: Едно средновековно предание разказва как княз Борис стигнал до идеята за покръстванетп на българите. Владетелят поканил живописец от Византия да украси стените на двореца му с ловни сцени, които да внишават удивление и боязън. Художникът, който бил монах, изрисувал второто пришествие - как праведниците получават награда за своите страдания приживе, а грешниците са осъдени на чудовищни мъки в ада. След като видял картината, Борис бил обладан от такъв страх пред Бога,че приел божественото кръщение и заповядал народът му също да се покръсти.

Къде:  гр.Плиска, област Шумен

Кога: март - септември

>
04 май 2012 г.

Тагове

археологически резервати

базилики

Забележителности наоколо

Избрани оферти