Начало / Статии / Статии - България

Чашата на великия жупан Сивин във Велики Преслав

Автор

/

Великият жупан е един от шестимата велики боили, т.е. "министър" от тогавашния "министерски съвет" от времето на Първото българско царство.

        Снимка: Венета Павлова

Имало и други жупани - жупани, жупан-таркан, турту-жупан, пиле-жупан, които е възможно да са били негови подчинени. Чашата на Сивин  е намерена в съвременните гробища на Преслав през 60-те години на ХХ в. При изкоп за нов гроб бил разрушен старият, което лишило археолозите от възможността да изследват самото погребение. Находката останала няколко дни в стаичката на гробаря, докато служителка на музея не го потърсила случайно и през прозорчето забелязала на масата сребърната чаша. Занесла я на тогавашния  уредник на Преславския музей Тотю Тотев, който разчел надписа, определил произхода на паметника, датирал го и обяснил неговото значение.

Чашата има форма на обърнат пресечен конус и традиционната за Изтока дръжка с пръстен и орнаментирана плочка върху него. Съдът е направен от сребро и на части - отделно е свит и споен от дебел лист корпусът, след което на матрица е изкована и гравирана орнаменталната украса върху него. Изрязано е дъното и от тясна лента е свито столчето. Отлят е пръстенът на дръжката , отделно от сребърен лист е изрязана плочката и е гравирана. Накрая всички тези части били споени, а на дъното врязали надпис на гръцки език: "Богородице помагай, Сивин велик жупан в България."

Изследването на надписа показва нещо твърде важно. Името и титулът на Сивин са разположени симетрично в кръга на дъното, а обръщението към Богородица е свито в полето над тях. Това означава, че тя е допълнително "вмъкната" там. В такъв случай единственото обяснение остава, че чашата на великия жупан била направена, преди да се покръсти, а след като се покръстил, добавили пожеланието за небесна закрила. Ето защо и надписът на гръцки - писмото на братята Кирил и Методий по това време още не било въведено в България.

Чашата най-вероятно е изработена от гръцки майстор в Плиска, защото стилът на украсата наподобява орнаментацията на византийските ръкописи от IX в. Същата ръка през 865 г. допълнително е гравирала и обръщението към Богородица. С преместването на столицата от цар Симеон - през 893 г., великият жупан Сивин също се преместил във Велики Преслав и там бил погребан.

Любопитно: Във Велики Преслав са намерени фрагменити от подобни чаши, направени от рисувана керамика. Такъв фрагмент е открит и в крепостта Цоида (Туида), край Сливен. Метална чаша, много близка по форма и украса на Сивиновата, е намерена на шведския остров Готланд, донесена от викинга Харолд Хартраг. В нейната украса обаче визнатийската орнаментика е комбинирана с мотиви от китайското изкуство, познато във Византия. Хартраг бил конунг (вожд на наемници) във византийската армия и участвал в потушаването на българските въстания през първата половина на XI в. Тогава именно отмъкнал чашата като военна плячка от българите или може би я получил като дар от византийските си "работодатели".

Къде: Археологически музей в гр.Велики Преслав

Кога: целогодишно

Вижте още в "Повече от 100 археологически открития в България"

 

>
12 септември 2012 г.

Тагове

археология

културен туризъм

Забележителности наоколо

Избрани оферти