Начало / Статии / Статии - България

Панорамните пейки над Дряновския манастир

Автор

/

Колкото и човек да обикаля насам-натам по света и у нас, все идва моментът, в който трябва да седне да си почине на някоя пейка. И какво по-хубаво от пейка с невероятна магическа гледка отвисоко?

Ако сте минавали през последната година по екопътеката над Дряновския манастир и пещерата Бачо Киро (която води към крепостта), вероятно сте забелязали прекрасната Пейка на любовта, която си има перфектната романтична локация – на планински склон с гледка отвисоко към манастира. От началото на август 2014 г. на около 50-ина метра нагоре по маркираната пътека е отбелязана отбивката за едно до скоро непознато място: Панорамните пейки.

Спускане по горска пътека ще ви отведе до „тераса“ с две пейки, които откриват 180-градусова гледка към Дряновския манастир, каньона на река Дряновска и околностите. Тук имате пълното право да се почувствате като бог, защото манастирът е като миниатюрна играчка, сглобена от конструктор, някъде долу, в краката ви.

Доскоро мястото беше неизвестно заради неясната маркировка и липсата на какъвато и да било подсказка, че встрани от пътеката се крие истинска панорамна кралска тераса.

С обновяването и обозначаването му се заеха бързите, смели и сръчни представители на сдружение МОГА – Дряново и на двата най-вдъхновяващи сайта за пътуване в България – peika.bg и nasamnatam.com. Пейките бяха боядисани, площадката беше разчистена от треви и храсталаци, а по пътеката надолу бяха сковани няколко импровизирани парапета за по-сигурно слизане. Беседката при отбивката за пейката пък беше почистена, постегната и лакирана.

Така че не ви остава нищо друго, освен да обуете удобни обувки, да сложите сандвичи и бутилка вино в раницата и да си направите велик пикник!

Как да стигнем: От Дряновския манастир тръгнете по асфалтовия път нагоре и следвайте табелите за пещерата Бачо Киро. След това отдясно на пещерата тръгва маркирана горска пътека към крепостта, Пейката на любовта и Панорамните пейки. Просто следвайте табелите.

>
06 август 2014 г.

Тагове

идеи за уикенд

любопитно

романтични места

семеен туризъм

забавления за деца

Забележителности наоколо

Избрани оферти