Начало / Статии / Статии - България

Семеен фестивал Четирите стихии ще се проведе в Габрово

Автор

/

„Четирите стихии“ -  семеен фестивал за децата, за огъня и земята, въздуха и водата ще се развихри на 11 май в парк "Маркотея" в Габрово

Какво и защо:

В 16:00 часа, на 11 май (събота) в Габрово, четири стихии – вода, въздух, огън и земя, ще завихрят купон в парк „Маркотея“.  Работилнички за таланти ще отворят врати, за да представят „стихията“ на познанието и творчеството на децата и учениците от габровските училища и детски градини. Ще замирише на прясно изпечен хляб, ще се завърти грънчарско колело, ще полетят цветни сапунени балони.

Началото на семейния фестивал ще бъде впечатляващо. Млади хора, обединени от ентусиазма да работят за Габрово в „Обсерватория за идеи 2Д“, ще представят макет на звездни градове, макет на Слънчевата система, модели на ракети и други.

На сцената ще бъде представена за пръв път интересна хореография за деца с топки, които ще пресъздадат в мащаб Слънчевата система и движението на планетите в нея. Модели на ракети ще бъдат изстреляни в небето над парка, деца ще управляват дронове. А за участието им в демонстрираните атракционни полети на тях ще им бъдат връчени свидетелства за завършен курс в „Училището за дронисти”. В атрактивния проект ще участват още фотографът Радослав Първанов, Планетариум – Габрово и Клубът по моделизъм „Икар 2010” от Севлиево.

 „Да изникне цвете“, „Здраве от градината“, „Рисунки с пяна“ ... или „Птича песен в клоните на двора“, „Леене на свещи“ и "Рисуване върху дърво". Така се наричат част от забавленията, организирани на различни места в парка по време на фестивала, в които могат да се включат всички, както се казва - „и големи, и мънички“.

Всяко ателие ще разказва по нестандартен начин история, свързана с един от четирите основни елемента – въздух, земя, вода и огън, каква е неговата връзка с другите елементи и с природата, както и въздействието му върху света. Организаторите на фестивала предизвикаха всички детски градини и начални училища да се включат във фестивала, като представят свой проект, свързан с тези елементи. Условието е избраният от тях елемент да бъде представен по време на събитието по избран от тях начин - чрез песен, танц или демонстрация. Така всеки гост ще може да се докосне до представата на децата за стихиите, а самите автори ще се надпреварват помежду си за наградите на домакините. Жури ще наблюдава и оценява представянето им и ще отсъди кои са най-добрите, като отчита дали представянето е свързано с някой от 4-те елемента - символи на фестивала, дали децата са активни участници, участват ли родителите в подготовката и представянето.

За присъждането на наградите ще има значение дали в проекта присъства образователен елемент и научават ли децата при подготовката нещо ново за един или повече от четирите елемента. Има ли ясно послание, свързано с грижа за природата или с природосъобразния начин на живот, използвани ли са еко-материали при подготовката на идеята. Трите най–добри екипа от училищата или детските градини ще получат ваучер за награди, свързани с природата.

Награди:

Във всяко кътче на парка и на сцената ще се провеждат забавни състезателни игри и на практика ще има награди за всички участници. Е, не толкова големи, като колективните, но достатъчно съблазнителни, за да те накарат да се включиш.

И тази година освен работилнички със състезателен характер, ще има творчески работилници. Всеки ще може да се пробва в техниката „ Ебру“ - рисуване с вода, да си направи сам хвърчило, къщичка за птици или свещ. Ателието „Здраве от градината“ ще ни учи как и за какво да използваме билките. На финала, около 20:30 часа, ще започнат най-очакваните атракции - „Нестинарски танци“ и „Огнено шоу“.

Фестивалът предизвиква към творческо участие и експерименти семействата, които заедно могат да си подарят радостно преживяване, без значение дали това ще се случи на сцената или в някое от ателиетата. Но и за тези, които избират ролята на зрители, е осигурена приятна емоция с изпълненията на сцената. В продължение на няколко часа на нея ще излязат детския фолклорен ансамбъл „Габровче“, Фолклорната танцова формация „Боженци“, певците и танцьорите от читалище „Зора-1872”, кв. Нова махала“, децата и учениците от габровските детски градини и училища.

Лайънс клуб - Габрово, заедно с  всички деца, ще направят слънчева инсталация от камъчета, в която заедно ще напишат ГАБРОВО с цвета на небето, ЗАЩОТО СВОБОДАТА ДА ЗНАЕМ И МОЖЕМ НИ УЧИ ДА ОБИЧАМЕ И ПАЗИМ.
Семейният фестивал „Четирите стихии“ е достъпен за всички, еднакво привлекателен за деца и възрастни, достатъчно свободен и многообразен, за да удовлетвори различни потребности. Неговата скрита зад забавлението задача е да помогне на подрастващите и младите хора да опознаят по-добре традициите на народа ни и - с познание и уважение - да пазят земята, водата, огъня и въздуха, защото всички сме едно цяло.

Фестивалът се организира от рекламна агенция „Елмазови“ ООД с финансовата подкрепа на „Америка за България“ и Обществен дарителски фонд, в партньорство с Община Габрово и РУ "Образование" – Габрово. Той се провежда за втори път в общината и за пръв път в градския парк „Маркотея”, бе припознат като полезно и интересно за Габрово събитие и се подкрепя от габровски фирми. А издателство „ Фют“ и  Информационният център на Европейския съюз предоставиха безвъзмездно книги като награди за част от участниците.

Паролата е „Въздух, вода, огън и земя“, кодът е „Участвам“, а отговорът е „Зная – зная, защото уча и играя“. На всички входове на парк „Маркотея“ в събота (11 май), от 16:00 часа... не само за габровци.

Кога и къде:

11 май, начало 16 часа, парк "Маркотея" в Габрово

>
09 май 2019 г.

Тагове

семеен туризъм

фестивали

Забележителности наоколо

Избрани оферти