Начало / Статии / Статии - България

Приказка за Пейката на любовта в Дряново

Автор

/

Нейде горе в приказните гори Дряновейски се е сгушила кокетно чудната Пейка на любовта.

Пейката на любовта обича често да посреща гости. Като всяка друга пейка, и тя се чувства полезна, само когато някой поседне на нея - било то за отмора, за размисъл или пък за прегръдки с вкус на (захарни) целувки.

Повече от това да се чувства полезна обаче, пейката на любовта обича да се чувства щастлива. Щастие й носят обичащите се нейни гости, които идват от близо и далеч само и само да поседнат и да споделят с нея своята любов. Пейката знае, че любовта е за споделяне. Тогава и тя се чувства щастлива. И обичана.

Където и да отидат, влюбените напояват въздуха с любов. Ето защо при Пейката на любовта има постоянна купесто-любовна облачност. За разлика от онази купесто-дъждовната, която те подканва да си тръгнеш, да се скриеш някъде на сухо, докато вали из ведро, тази те пленява така, че не планираш да си тръгнеш скоро. Иска ти се само да си седиш на Пейката на любовта и да не спираш да прегръщаш и целуваш любимия под дъгата, нарисувана от купесто-любовните облачета. Приказно е при Пейката на любовта в Дряново, предупредих ви.

Пейката на любовта притежава и магическа сила, която с радост ще ви споделя. Защото какъв би бил животът ни без много любов и малко магия!

Приятно ми е, Марина - човек, който обича да обича. Което за мен означава да дарявам любов с/на драго сърце и без грам очаквания тя ми да бъде върната или пък споделена.

Случва се понякога, понеже хич не ме бива да си водя статистика на дарената любов, да попривърша запасите ми за обичане. На всеки може да се случи - дори и на най-обичливия. В един такъв момент на недостиг на любов открих магията на Пейката!

Устроих си уж на шега самоспасителна акция "Магията на Пейката на любовта": Отидох скорострелно при пейката - бях сама, но можете и да споделите магията, всичко е в реда на нещата. Поседнах там, отпуснах се, усмихнах се и започнах да дишам дълбоко. Само след няколко вдишвания, нивата на любов в мен се нормализираха. Като с магическа пръчка. В дряновския кРАЙ всичко чудно е възможно, но съм сигурна, че вие все още се питате: "Как стана тази работа, не може само магия да е?"

Обяснението, драги, е много просто (каквито са важните неща в живота обикновено): когато обичащи (се) хора идват при Пейката на любовта, всички те насищат въздуха с любов, много любов. Така се образува и купесто-любовната облачност, между другото.

Вдишвайки дълбоко, докато блажено си седим на Пейката (която има спираща дъха гледка - хвърлете й една усмивка, заслужава си), ние всъщност (се) черпим от този специален въздух с любов. Воала! Това е тайната на магията.

Любопитен факт за Пейката на любовта: За чудесния й външен вид грижи полагат местните горски самодиви (за тях ще ви разкажа отделно - живеят в едно село близо до Дряново). Помагат им редовно прекрасните ентусиасти и верни приятели от Дестинация Дряново.

Как да стигнете до Пейката на любовта?
Първо трябва да стигнете до Дряновския манастир, който се намира на около 5 км югозападно от Дряново. Следващата ви цел е пещера Бачо Киро (ако не сте влизали в нея, задължително се отбийте - заслужава си!). Лесно ще откриете пещерата - има достатъчно табелки. Вдясно от входа й ще видите каменни стълби, които са и начало на Дряновската екопътека. Начало на една от дряновските приказки, мен ако питате. Романтична бяла табелка с червен надпис "Пейка на любовта" ще ви насочи за посоката (към пейката, а и към щастливия живот като цяло): напред и нагоре, разбира се!

GPS координати на пейката: 42.9484094, 25.4304254

Виж актуалните оферти за пътуване в България!

>
10 февруари 2023 г.

Тагове

идеи за уикенд

романтични места

свети валентин

семеен туризъм

Забележителности наоколо

Избрани оферти