Начало / Статии / Статии - България

Пещерата Бачо Киро край Дряново

Автор

/

Пещерата Бачо Киро се намира край Дряновския манастир в подножието на дълбок пролом. Пещерата е известна в световната археология като един от най-важните палеолитни обекти на Балканите.

Проучванията свидетелстват, че е обитавана още в периода между 90 000 - 50 000 г.пр.Хр. Тогава тя била заселена от неандерталци, тяхно дело са намерените от този период кремъчни сечива - единственото им оръжие в жестоката битка за оцеляване.

От изключително значение са находките от пещерен живот, датирани около 45 000 г.пр.Хр. Те доказват, че след неандерталците тук са се заселили представители на нов вид човек - хомо сапиенс фосилис, "разумен изкопаем човек". Тези хора, наречени кроманьонци по името на пещерата Кроманьон във Франция, където за първи път били открити техни останки, са нашите прародители.

Следите, намерени в пещерата Бачо Киро, са сред най-ранните в Европа след от съвременния човек, които бележат прехода към нов етап в праисторията - късния палеолит. Първите кроманьонци все още не умеели да правят добре съдове от глина. Единствените следи, останали от тяхното присъствие, са оръдията от кремък, кост и рог, които били по-съвършени от тези на неандерталския човек.

Намерените амулети от кост и глина свидетелстват за зараждане на праисторическото изкуство и за наченки на религиозни вярвания у първобитните хора.

Любопитно: В България следите на човешкото присъствие от най-ранния период на пръв поглед изглеждат незначителни. Такива са обаче и в цяла Европа, защото хората по онова време били малочислени като население. Природните условия били по-сурови от днешните - климатът бил по-студен, хищниците били по-едри и многоборойни, а хората все още не умеели сами да добиват огън. Първите човеци трябвало да се справят с невероятни трудности, затова боледували тежко и умирали млади. За да оцелеят, те изработвали все по-съвършени оръжия и сечива, ставали по-сръчни и по-умни.

Къде: близо до Дряновския манастир край град Дряново, около 210 км източно от София.
Най-добро време за посещение: целогодишно

Всички снимки: Николай Карагьозов - Дестинация Дряново

Вижте оферти за екскурзия в България!

>
20 септември 2021 г.

Тагове

пещери

природни забележителности

скални образувания

Забележителности наоколо

Избрани оферти