Начало / Статии / Статии - България

Разходка до местност Ракетата в Дряново

Автор

/

Ако сте в района на Дряново и сте в настроение за откриване на нови места с гледка и история, местност Ракетата е възможна посока. Ето какво ви очаква там.

Намира се в североизточния край на града, на входа откъм Велико Търново. Името на местността идва от чешмата, върху която е изобразена ракета, излитаща от Земята. Тя е направена през 1969 г. в чест на Юрий Гагарин – космонавтът, който на 12 април 1961 г. става първият човек, който лети в Космоса, а още същата година посещава и България.

В непосредствена близост, през същата 1969 г., е издигнат Паметник на дряновските строители. Той представлява фигурите на двама мъже в цял ръст – майстор Колю Фичето и един млад, който символизира младите строители и архитекти. 

По същото време е направен и малкият язовир от другата страна на пътя. Наричали го „Горнич“, пише в спомените си Георги Тропчев, по онова време председател на Градския съвет. До него бил построен ресторант, който очаровал с приятната обстановка край водата.

Надолу по павираната улица е Професионалната гимназия по икономика „Рачо Стоянов“, а след това започва Възрожденски архитектурен ансамбъл „Гилей“– няколко къщи от средата на XIX век и храм „Св. Троица“. Там е и музей „Колю Фичето“.

***

Текстът е препечатан с разрешение от сайта Дестинация Дряново.

Открийте още забележителности в Дряново при тях!

 

>
13 април 2018 г.

Тагове

Забележителности наоколо

Избрани оферти