Начало / Статии / Статии - България

Пирин - красота и величие

Автор

/

Пирин е втората по височина планина в България и трета на Балканския полостров. Пирин е типичен хорст, част от стария Рило-Родопски масив, който се простира между дълбоките грабенови долини на Струма и Места. Живописната седловина Предела го отделя от Рила, а Парилската седловина на юг - от Славянка.

Според релефните особености и скалния строеж в планината се обособяват три дяла - Северен, Среден и Южен Пирин. Най-голям по площ (74 %) , най-дълъг (около 40 км) и най-висок, с типичен алпийски релеф, е Северен Пирин, разположен между седловините Предела и Тодорова поляна. Тук, сред 96 стръмни, непристъпни върхове с надморска височина над 2500 м, е и пиринският първенец Вихрен (2914 м).

Среден Пирин по площ е най-малък (едва 6,7%). Той е и значително по-нисък (най-високият връх Ореляк е 2009 м), затова тук няма ледникови форми и езера. В южната му част се намира голото карстово плато Добро поле, където има няколко въртопа. Живописната седловина Попови ливади, с множество слънчеви поляни, закътани сред вековни иглолистни гори, отделя Среден от Южен Пирин. Южен Пирин е сравнително нисък, със заоблени била и върхове. Най-високият връх Свещник, в северната му част, е само 1973 м

Пирин е една от най-красивите български планини, с ярко изразено височинно зониране на климата, почвите, растителния и животинския свят. В подножието, особено в южните части, се чувства средиземноморското влияние и има топлолюбива растителност, а над 1000-1500 м.н.в. природният комплекс е с алпийски характер.

За да се съхрани уникалната природа на планината са обявени Национален парк "Пирин", биосферният резерват "Баюви дупки - Джинджирица" и резерватите ""Юлен" и "Ореляк". От Пирин извират многобройни бистри реки, притоци на Струма и Места. В планината се намират повече от 160 невероятно красиви подземни води и множество минерални извори с ценни лечебни свойства.

Любпитно: В миналото Пирин имал различни имена - Орбел, Юденица, Бориде, Пиринтос, Перин. Предполага се, че името Орбел идва от траките и означава "белоснежната планина". Славяните, населяващи долините на Струма и Места, смятали, че на непристъпния връх Вихрен е тронът на техния бог-гръмотворец Перун. В негова чест, заради страшните гръмотевични бури по върховете, те нарекли планината с името Перин, което по-късно станало Пирин.

Вижте още в "Повече от 100 чудеса на природата в България"

>
24 януари 2013 г.

Тагове

зимен туризъм

летен туризъм

планини

природни паркове

природни резервати

семеен туризъм

трекинг

Забележителности наоколо

Избрани оферти