Начало / Статии / Статии - Италия

Плащеницата на Торино – една от най – светите християнски реликви

Автор

/

Много е изписано, изучавано и спекулирано около Плащеницата на Торино (Sacra Sindone) – една от най – известните реликви в света на християнството. Споровете за автентичността й ще продължат може би завинаги.

Плащеницата се пази в параклиса на Светата Плащеница (Capella della Sacra Sindone) в катедралата Дуомо в Торино и се показва изключително рядко. През последните 100 години тази реликва е показвана едва пет пъти, а шестия ще бъде през 2010г.

Плащеницата на Торино представлява ленен плат, на който се вижда бледо изображение на разпнат мъж. Много католици смятат, че това е бил платът, в който са увили тялото на Исус Христос след като е бил разпънат на кръст. Смятат още, че божествената светлина, която връща Христос сред живите е оставила отпечатък от Неговото тяло върху погребалната плащеница.

Дълго време католическата църква нито отрича, нито приема плащеницата, но през 1958г. папа Пий XII в съюз с католическата църква признават, че образа на реликвата е Святото лице на Христос.

През 1988г. бил направен въглероден тест, който доказал, че плащеницата датира от около XIII век. Отново избухнал спор и била поставена под въпрос надеждността на теста.

Гледната точка на Ватикана е, че самите хора трябва да решат дали да вярват или не в плащеницата, все пак вярата е най - важната. Ако бъде доказана автентичността на тази реликва, църквата ще бъде още по – почитана.

Катедралата Дуомо, разположена на площад Сан Джовани, е построена през 1498г. и е посветена на Св.Йоан Кръстител. От дясната страна на катедрала, през арка от черен мрамор, се намира параклиса на Светата Плащеница. Известната и все още оспорвана Плащеница се съхранява в урна на върха на олтара.

Тази година се организира посещение и всеки има уникалната възможност да се докосне до плащеницата.

>
26 април 2010 г.

Тагове

Плащеницата в Торино

религиозен туризъм

Забележителности наоколо

Избрани оферти