Начало / Статии / Статии - Франция

Празник на лимона в Мантон

Автор

/

За първи път френското градче Мантон решава да отдаде почит на лимона и портокала през далечната 1933 г. Оттогава всяка година в средата на февруари градът на Лазурния бряг се превръща в сцена за най-мащабния витаминозен фестивал в света!

Празникът на лимона в Мантон привлича над 230 хиляди души всяка година. Посетителите могат да разгледат огромни скулптури, направени от цитрусови плодове. Изработването на самите фигури отнема месеци. Ако междувременно някой плод се развали, той бива незабавно заменян със свеж.

Скулптурите са високи до 10 м и общото им тегло надминава 100 тона! Повечето са разположени в цитрусовия парк в Градините Биове, като освен това се организира шествие с платформи и атрактивни танцьорки в стила на карнавалите в Южна Америка. Всяка година има различна тема – приказни герои, Древен Египет, кабаре...

Не се учудвайте, че всичко това се случва през февруари – на Лазурния бряг на Франция времето вече е благосклонно и ако го посетите за фестивала на цитрусите, поне за малко ще замените зимния гардероб с пролетен.

Празникът на лимона в Мантон е второто най-важно събитие в района след карнавала в Ница и се провежда точно преди кръга от Формула 1 в Монако.

През 2014 г. фестивалът ще се проведе от 15 февруари до 5 март и ще е на тема „20 000 левги под водата“.

Снимки:  www.tourisme-menton.fr

Вижте най-добрите оферти за пътуване до Мантон и посещение на карнавала!

>
11 декември 2013 г.

Тагове

идеи за уикенд

карнавали

кулинарен туризъм

кулинарни изкушения

кулинарни фестивали

любопитно

романтика

семеен туризъм

Забележителности наоколо

Избрани оферти