Начало / Статии / Статии - Франция

Ски почивка и още нещо

Автор

/

Когат снегът трайно се настани в ежедневието ни, зимните спортове са отличен начин за уикенд бягство от него. Или за седмица, а защо не и за две. Ски ваканцията зарежда с енергия и осмисля някак си студа, кишата и невинаги приятните зимни дни в града.

За да бъде почивката ви през снежните месеци по-разнообразна, съчетайте спорта с приятна компания, апетитна кухня, изтънчено вино, а защо не и с малко културна програма. Предлагаме ви няколко интересни комбинации за вдъхновение:

Ски и кино в Парк сити, САЩ

С четиринайсет големи ски курорта на час път с кола от Солт Лейк Сити и завиден снеговалеж от 1270 см годишно в някои зони, не е чудно защо Юта е избран за домакин на Зимните олимпийски игри през 2002 г. По време на Зимните олимпийски игри в Солт Лейк Сити Парк Сити беше мястото за развлечения и нощен живот, като в това отношение градът продължава и днес да бъде магнит в една иначе спокойна улегнала област. Точно извън Парк Сити се намира ски убежището „Сънданс“, което е и курорт, и база на прочутия филмов фестивал със същото име, място за премиери на филми от независими кинотворци в Северна Америка. Ако Парк сити ви се струва малко далеч, можете да съчетаете ски с кино и в България - в Банско от няколко години години се провеждат филмови фестивали.

Ски и замъци в Пояна Брашов, Румъния

Пояна Брашов е център на зимните спортове в Румъния. Освен ски пистите има улеи за шейни с обща дължина 20 км, кабинкови и седалкови лифтове. Курортът е известен и с изкуствения си сняг, който позволява практикуването на зимни удоволствия и през по-меките сезони – есен и пролет. Спортни площадки, басейни, център по алпинизъм и ледени парзалки са екстрите, които вървят към всяко посещение на приказния курорт. За любопитните и суеверни туристи граф Дракула е предоставил своя дом – замъкът Бран. Митовете говорят, че това е било убежището му векове наред.

Ски и кулинарни изкушения в Италия

Когато става дума за ски, Италия предлага не само алпийски писти и спиращи дъха гледки към Мон Блан и Матерхорн. На остров Сицилия можете да се спуснете по склоновете на най-високия европейски вулкан Етна. В ясен ден от върха му се вижда морето, а докато се спускате, от кратера на вулкана излизат газ и пари. А след уморителен ден на ските, няма нищо по-хубаво от това да отдадете дължимото на италианските кулинарни изкушения и изтънчени вина.

Ски и социални контакти в Аспен, САЩ

Колорадо е ски центърът на Скалистите планини, с над две дузини курорти. Сред тях Аспен е безспорно най-прочутият и развитият, той е предпочитаната зимна дестинация за холивудските знаменитости и тези, които вървят по петите им. 3300-метровата Аспен Маунтън е планина за опитни скиори и в нея няма място за новаци, но в 20-те километра върхове на областта има още три други, по-малко трудни курорта: Сноумас, Батърмилк и Аспен Хайланд, известни и заради оживения си нощен живот след ските. Ски спортът е почти винаги съчетан с приятна компания, което пък значи, че независимо къде сте, зимната ви почивка ще е супер, ако я споделите с приятели.

Ски и бански в Ризул, Франция

Френският ски курорт Ризул е един от първите курорти, специално пригодени за сноубордисти и затова и до днес е любимо място за практикуване на този вид спорт. Намира се във Френските Алпи, много близо до италианската граница – което означава, че можете да комбинирате френско ски изживяване с италианско такова. Един от най-добрите бонуси, на които можете да се насладите в Ризул обаче, е дългият сезон, който продължава до края на април. Тогава можете да се спускате по пистите буквално по къси ръкави (а защо не и по бански, ако не сте от зиморничавите?), докато снежната покривка си остава с отлично качество.

Ски и откривателски дух в България

Ако смятате, че възможностите за зимен туризъм в България се изчерпват с Боровец, Банско, Пампорово и Витоша, се замислете отново. Ще се изненадате колко приятни и незастроени (все още) местенца за ски крие България. Тези от вас, които не могат да се спуснат по писта „Томба” в Банско или им е омръзнало от навалицата в Боровец и Пампорово, могат да се възползват от непознатите ски писти на България.

Вижте тук актуални оферти за ски почивки в България!

>
26 ноември 2013 г.

Тагове

екстремен туризъм

зимен туризъм

идеи за уикенд

каране на ски

маршрути

семеен туризъм

сноуборд

трекинг

Забележителности наоколо

Избрани оферти