Начало / Статии / Статии - Занзибар

Попитай пилота: 10 въпроса за летенето със самолет

Автор

/

Защо трябва да си изключваме телефона на борда на самолет? Защо при излитане и кацане седалките трябва да са изправени? Има ли турбуленция, която да е наистина опасна?

Чудили ли сте се и вие за тези и други неща, свързани с летенето със самолет? Много правила приемаме за нормални, но често не разбираме смисъла им. В специална поредица USA Today дава възможност на читателите да зададат въпросите си на пилоти и да получат отговори директно от тях. Ето някои от най-интересните въпроси, задавани досега в рубриката.

Защо при кацане и излитане облегалките на седалките трябва да са напълно изправени?

Изискването за изправени облегалки е за да може при евентуална спешна евакуация на самолета, хората зад вашата седалка да имат максимално много пространство, за да стигнат до пътеката.

Има ли турбуленция, която да тревожи пилотите?

Съвременните самолети са така направени, че турбуленцията е предвидена и тя не може да повреди самолета. Това, което тревожи пилотите при турбуленция, е че някой от пътниците или стюардесите може да не е със закопчан колан.

Защо хората често игнорират знака за закопчаване на коланите, който светва по време на полет?

Пилотът включва лампичката за закопчаване на коланите, ако прецени, че има възможност от турбуленция. Но тъй като турбуленцията е непредвидима, често тя не се случва и така пътниците остават с впечатлението, че няма риск.

Как така самолетното гориво не замръзва на големи височини?

В самолетното гориво има специални добавки, заради което температурата му на замръзване спада. Но ако температурата на горивото достигне минус 40 градуса, става наложително да се намери по-топъл въздух или да се увеличи скоростта, за да може триенето да вдигне градусите.

Пилотите и стюардесите същата храна като пътниците ли ядат?

Да, обикновено ядат същата храна.

Когато се роди бебе по време на полет, каква националност приема?

Това е сложен казус, който зависи от това на коя авиокомпания е самолетът, на който се случва раждането, къде точно се случа и каква националност са родителите. На базата на тези правила може да се случи така, че да са налични няколко националности, от които родителите да изберат една. В графата “място на раждане” в в акта за раждане се вписва “във въздуха”. Слуховете, че хората, родени в самолет, цял живот летят безплатно, са лъжа.

Откъде идва кислородът в маските, който се освобождава при разхерметизиране на самолета?

Самолетите използват кислородни генератори, защото тази технология е доказано надеждна и ефективна. Генераторите използват химическа реакция, при която се отделя топлина (около 260 градуса по Целзий) и кислород. Кислородните генератори произвеждат кислород за около 15 минути, което при разхерметизиране на самолета е повече от достатъчно за спускане на безопасна височина.

Когато самолетът трябва по разписание да кацне в 7 часа, какво означава това - че в 7 колесниците ще докоснат пистата или че в 7 ще е на изхода?

Когато се правят разписания, под час на пристигане се има предвид времето, в което самолетът ще е пристигнал и спрял на изхода. Добре е това да се има предвид, особено при прекачвания с много малко време между полетите.

Как пилотите приземяват големите самолети - ръчно или чрез компютър?

Макар много самолети да имат възможност за автоматично приземяване, повечето приземявания все още се правят ръчно. Като цяло пилотите са по-добри в приземяването в динамично време, отколкото автоматизираната система.

Защо трябва да си изключваме телефона по време на полет?

Когато са свързани с мобилната мрежа, мобилните телефони може да попречат на връзката на пилота, който по едно и също време може да комуникира с няколко контролни кули. Когато телефонът ви е в самолетен режим, той не е свързан с мобилната мрежа.

Вижте актуални оферти за пътуване до Занзибар!

 

>
13 ноември 2023 г.

Тагове

екзотика

плажове

острови

Забележителности наоколо

Избрани оферти