Къща на чудесата - Занзибар, Танзания

 

Къщата на чудесата (Beit el-Ajaib) е един от най – важните символи на страната. Сградата е обявена за национално богатство, а в момента там се помещава националния музей. От 2002г. е отворен за посетители. В него посетителите могат да се насладят на доста богата историческа колекция. Там може да се намери морската история на брега Суахили, информация за каменния град, и още история за империята Суахили. На балконът можете да видите и две стари бронзови оръдия. На едното от тях има посвещение на португалски. Фотографирането вътре и вън от къщата е позволено, само ако се заплати определена сума.


Историята на сградата датира от XVII век. Тя е била построена в чест на султан Баргаш, от морски инженер. Архитектурата на къщата е изключителна. Тя е била първата и единствена къща с електричество в Занзибар. Оттогава хората започнали да се страхуват от нея, и я нарекли къщата на чудесата.

Къщата на чудеса е преживяла доста сътресения и разруха. Военноморските бомбардировки през 1896 г. след смъртта на султан Хамад разрушават голямата част от нейната красота. Братовчед на султана наследява престола и владее зданието дълго време, докато през 1911 г. британското колониално правителство я завладява, и я използват за служебни цели. След няколко години, сградата е била използвана от революционна политическа партия. Поради повреди сградата започва да губи своята стойност и е затворена за определен период от време до 2002г.

Вижте най-добрите оферти за пътуване до Занзибар!

Дата: 20 юли 2015 г.
4.5/5, 15516 гласа
Забележителности около Занзибар