Начало / Статии / Статии - Занзибар

Почивка в Занзибар - полезна информация и съвети за перфектно пътуване

Автор

/

Независимо дали отивате в Занзибар, за да видите родната къща на Фреди Меркюри, за да се потопите в море от ароматни подправки или за да си починете истински на брега на тюркоазения Индийски океан, бъдете готови да се влюбите в този остров. Бъдете готови и да пожелаете да се върнете там. За по-дълго.

Аз посетих острова през януари, по време на късия сух сезон или т.нар. "лято" в Занзибар. Бяхме трима приятели, без водач от агенция с нас, като почти всичко предварително бяхме организирали сами.

>>> Ако предпочитате пътешествие с водач, вижте актуални оферти тук >>>

Неприятни изненади нямаше, за сметка на културния шок, с който (почти) се свиква. Когато поговорите с местен, ще разберете, че за да са щастливи, на хората там понякога им стига и едно усмихнато "Jambo".

[Jambo = “здравей” на суахили, местния език в Занзибар]

Ако сте по-емоционален човек, подгответе се за гледки на мизерия в градчетата на острова. Подгответе се и за лъчезарните лица на местните деца, които, с колело или най-често пеша, извървяват понякога километри всеки ден, за да отидат на училище.

Виза за Занзибар и формалности на летището

Летището на остров Занзибар се намира на около 5 км южно от столицата град Занзибар. Когато кацнете, слизате от самолета и пеша се насочвате към сградата на летището (не очаквайте автобусчета). Важен момент, когато влезете, е да попълните бланка, която ще ви е необходима за издаване на визата на място. Самите бланки са оставени във фоайето, ще ги видите лесно, скупчени на няколко места (има ги на няколко езика, на английски включително). Носете си химикал, тъй като там нямаше такива за общо ползване.

Когато сте готови с това, отивате на касата, където ще заплатите 50 долара. Добре е да сте си подготвили сумата в банкнота на цяло, като е важно също да си носите и валидна дебитна/кредитна карта (най-добре Visa, ако имате), тъй като на нас не искаха да ни вземат парите кеш и настояха да платим с карта. Споренето със служителя на гишето е трудно и не е препоръчително, тъй като може накрая да си останете без виза. Когато си платите, отивате с паспорта си на гишето за Паспортен контрол, където ще ви сканират пръстовите отпечатъци и ще ви изготвят и поставят визата.

Когато си вземете багажа, не обръщайте внимание на момчетата на летището, които ще ви искат пари, за да ви го пренесат. Откажете им с усмивка или им дайте по долар - изборът е ваш.

Транспорт от летището в Занзибар до хотела ви

Най-добре е предварително да уговорите трансфер до хотела си. Повечето хотели в Занзибар предлагат такава услуга. Ако сте се разбрали предварително, пред летището ще ви очаква представител с табелка и ще се качите в наглед стар, но чист и страхотно климатизиран микробус. Там също ще има хора, които ще ви искат пари, за да ви помогнат с багажа - знаете какво да правите.

Добре дошли в Занзибар!

Храна в Занзибар – какво да опитате

Занзибар е дестинация и за пътешественици-чревоугодници като мен. Ще си отядете на манго (най-вкусният фреш от плод, който някога съм опитвала!), на ананас, на пешън фрут, на свеж кокос и какво ли още не. Морските дарове са невероятни - омари, раци, калмари и всякакви риби и морски създания, на които не мога да произнеса имената. Ако не си падате по такъв тип храна, имате два варианта: 1) да не посещавате Занзибар изобщо; 2) да изберете пиле или пък зеленчукови ястия като алтернатива.

От напитките опитах няколко танзанийски местни бири, които са леки и приятни. Виното обикновено е от Южна Африка и е чудесно. Коктейл с фреш от манго и танзанийска водка или джин са задължителни за по-развеселено любуване на океана.

Кога да отидем в Занзибар – подходящо време

- Сух сезон или "зима в Занзибар" от юни до октомври - слънчево и сухо време (температури около 25 градуса)
- Сезон на „дългите дъждове" от март до май
- Сезон на „късите дъждове“ от ноември - декември, а понякога и до началото на януари
- Къс сух сезон или "лято в Занзибар" - януари - февруари до началото на март
Средна температура - около 26 градуса

Забележителности и екскурзии на Занзибар

Горещо препоръчвам да се включите в допълнителните екскурзии на острова. Те са няколко различни и почти всеки хотел ги предлага. Ако се съберете повече желаещи за една и съща екскурзия, пазарете се за цената - това е съвсем нормална практика в Занзибар.

Тур Синьо сафари (Safari Blue)

Ние се включихме в целодневния тур Safari Blue, който бих повторила и потретила. Той е за любителите на лодки, на гмуркане, на плацикане в лагуни, на прегръщане на един от най-големите боабаби на острова, на похапване на морска храна на плажа, както и на плажуване на пясъчна дюна насред океана... Все такива "неприятни занимания" ви очакват. Ние спазарихме тази екскурзия за 60 долара, като се оказа, че можело и до 50 да свалим.

Важно: носете си пари на този тур, тъй като най-евтините сувенири можете да закупите от острова, където ще спрете за обяд. Ако обичате да се гмуркате, носете си свой шнорхел и очила+плавници, ако имате (там също раздават безплатни, но на мен ми бяха големи и гмуркането не беше много успешно); обуйте си обувки за вода вместо джапанки; задължително се намажете с крем за слънце с висок фактор.

Родната къща на Фреди Меркюри и Stone Town

Ако искате да видите къщата на Фреди Меркюри и да узнаете повече за живота в Занзибар, се включете в тура до град Занзибар. Ще посетите Каменния град (Stone town) - старата част на столицата, ще имате възможност да си купите сувенири и да изпиете питие на тераса с прекрасна гледка към океана.

Внимание: рибният пазар, който може да ви предложат да видите набързо, не е за хора със слаби сърца и слаби стомаси. Миризмата е страховита, някои гледки също са трудни за преглъщане. По-добре си купете подправки от някоя сергия, докато другите го посетят. Този тур можете да спазарите за около 30 долара.

Съвет: Облечете си леки, но по-дълги дрехи или си вземете голям шал, с който да се покриете. В Занзибар ислямът е преобладаваща религия и е добре да подхождаме с уважение към местната култура.

Време за отдих

Тъй като бяхме в Занзибар само за 4 пълни дни, си оставихме другите два дни за почивка в комплекса. Съветвам ви и вие да си оставите време за това - все пак не сте в Занзибар на маратон от типа "виж колкото се може повече за единица време".

През тези дни се запознахме с част от персонала на хотела - все местни млади хора, които говорят английски и са много дружелюбни. С някои от тях дори си разменихме контакти, пишем си от време на време и така усещам Занзибар близо до сърцето си. Тъй като знаех, че ще срещна местни хора на острова, бях взела от България няколко сувенира, които преди да си тръгна подарих на новите си приятели в Занзибар. Радостта им беше голяма, а усмивката им - искрена.

Какво да вземем в Занзибар – списък за багаж

Преди да се впуснете в занзибарско приключение, ви съветвам да си вземете следните неща за там:
- обувки за вода
- антибактериален гел и мокри кърпички
- достатъчно спрей против комари (Autan Tropical е подходящ)
- машинка за комари с таблетки за хотелската ви стая
- плажни кърпи
- ако се гмуркате: плавници, очила и шнорхел
- крем за слънце с фактор 50+
- слънчеви очила
- достатъчно пари в брой в долари, тъй като банкомати на острова не видях, а и не препоръчвам ползването им
- ако имате място в големия багаж, вземете си няколко бутилки минерална вода от 1,5 л за резерв и за да не си купувате постоянно местна (водата на острова не стaва за пиене)
- добре е да си направите ваксина за жълта треска (не е задължителна за Занзибар, вие решавате)
- добре е да се информирате относно профилактика против малария (има различни таблетки, попитайте в Националния център за заразни и паразитни болести или се консултирайте с личния си лекар).

Виж най-добрите оферти за пътуване до Занзибар!

Виж още: 

Почивка на Малдивите

Почивка на Сейшелите

>
13 септември 2023 г.

Тагове

екзотика

кулинарни изкушения

приказните острови

романтични места

Забележителности наоколо

Избрани оферти