Начало / Статии / Статии - Занзибар

Каменният град в Занзибар

Автор

/

Самото име Занзибар извиква образите на романтични острови на подправките и – като легендарните Тимбукту или Катманду – самото име е почти достатъчно основание да направите пътешествие до там.

Десетилетия пренебрегван от западния капитализъм, днес Занзибар е на прага на развитието. Ширококорпусните модерни самолети, луксозните круизи и организираните туристически групи могат много да подобрят островната икономика, докато разрушават нейната историческа тъкан: днес е времето да посетите лабиринта от тесни улички, криви пасажи и порутени къщи с надвиснали балкони в Каменния град.

Арабски търговци са си строили къщи тук, след като натрупват богатство чрез търговия със злато, слонова кост, карамфил и – най-доходоносната – с роби, предназначени за Арабия и Персия. Занзибар някога е бил най-големият пазар за роби на източния бряг на Африка. Днес африканска църква от ХІХ в. се извисява на мястото на стария робски пазар, главният олтар е изграден там, където някога се е издигал позорният стълб. Изкусно резбовани дървени порти, някои инкрустирани с месинг, са целият лукс, останал от пищните търговски домове.

Известен брой от тези разнебитени сгради е бил спасен от родения в Америка предприемач Емърсън Скийнс заедно с Томас Грийн и други партньори. Те са уловили романтиката на този остров, събирайки старинните предмети, местни дърворезби, легла с балдахини и противокомарни мрежи и занзибарско изкуство, които украсяват две реставрирани исторически къщи хотели – „Емърсън енд Грийн“ и „Шангани Хаус“. Чайните на открито върху покрива и ресторантите сервират храна с качество, което съответства на украсата.

В хотел „Емърсън енд Грийн“, бивш персийски дом с десет стаи общо, изкачването по стръмната стълба от тиково дърво води до четири уникални стаи на горния етаж, открити за бризовете и с великолепен изглед към старите градски минарета и Индийския океан.

Отвъд се простира африканското крайбрежие и ледниците на Килиманджаро, които според някои гости се виждали в изключително ясни дни. Най-новата перла на веригата хотели на Емърсън е съседният „Съломис Гардън“, несиметричен арабски султански дом върху крайбрежието, заобиколен от тучни градини и изгледи към океана. Като родствените му хотели, той е потопен във фолклор и романтика, които повече от достатъчно компенсират това, което липсва във водопроводната система от ХХ в.

Къде: 35 км от източния бряг на Танзания; 2 часа с корабче или ежедневни 30-минутни полети от Дар ес Салам.
Най-добро време: декември-март и юни-октомври.

Вижте най-добрите оферти за пътуване до Занзибар!

Снимки: Thinkstock/Gulliver

Вижте най-добрите оферти за пътуване до Занзибар!

>
13 февруари 2024 г.

Тагове

екзотика

културен туризъм

стари градове

Забележителности наоколо

Избрани оферти