Начало / Статии / Статии - България

Съкровището от Вълчитрън

Автор

/

Великолепното Вълчитрънско съкровище е най-ранното от намерените досега тракийски съкровища и най-голямото сред древните находки от този род в Европа. Датирано е в късната бронзова епоха (XVI-XIII в. Пр.Хр.).
 
Общото му тегло е 12.425 кг. И се състои от 13 съда – голяма и дълбока купа с две дръжки, голяма чаша-черпак с една дръжка, три малки чаши (киатоси), седем диска (2 големи и 5 малки) и един триделен съд. Всички са еднородни по художествен стил и изработка и са от самородно злато, обработвано на листове. Съдовете поразяват с изключителното си изящество въпреки опростената линия и пестеливате украса. 
 
Освен големия съд и киатосите, с каквато форма са съдовете от тазаи епоха, всички останали съдове са уникални. Повечето изследователи смятат, че предметите са част от ритуален сервиз на храм. Свидетелство за това е триделният съд.
 
С фината си изработка и с особените форми на някои от съдовете Вълчитрънското съкровише вероятно е било притежание на тракийски племенен вожд. Неговото богатство от сребро и злато не е отстъпвало на знатните траки, описани от Омир в „Илиада” и „Одисея”. 
 
 
Любопитно: Вълчитрънското съкровище било разграбено от двамата братя, които го открили в нивата си  случайно през 1924 г. Вероятно съдовете са били положени в дървен сандък или в кожена торба и при откриването имали тъмножълт цвят, затова селяните помислили, че са бронзови. Единият от братята дори дълго време хранел прасетата си в купата...След намесата на властите повечето съдове били събрани, но някои от тях, вече били нарязани, за да се продадат по-лесно. Двамата братя получили за съкровището 1.5 милиона лева, не не могли да си ги поделят и парите отишли по адвокати и съдилища.
>
06 август 2013 г.

Тагове

археология

кулинарен туризъм

тракийски селища

Забележителности наоколо

Избрани оферти