Начало / Статии / Статии - България

Сеславски манастир Св. Николай Мирликийски край София

Автор

/

Според преданието манастирът "Св. Николай Мирликийски" бил основан през 14 в. от болярина Сеслав, владетел на тукашната крепост и на селото, което и до днес носи името му. Като повечето манастири, той бил разрушен по време на османското нашествие.

Към края на 16 в. манастирът бил възстановен благодарение на дарението на йеромонах Даниил, който станал и негов игумен. Йеромонах Даниил бил ученик на известния средновековен книжовник и зограф Пимен Зографски. В Народната библиотека "Св.св. Кирил и Методий" се пази ръкописен миней от Сеславската църква от 1618 г. В него има приписка за Пимен Зографски, в която се казва, че той изографисал Хилендарския манастир в Атон.

Според житието на светеца, когато се върнал в България, той въздигнал 300 църкви и 15 манастира предимно в околностите на София, заедно с това той възстановил книжовната им дейност и подпомогнал изграждането на занаятчийски ателиета към тях - най-вече за канонична иконопис и стенопис, златарски ателиета за изработка на мощехранителници, жезли, обкови на евангелия и икони и др.

Сеславският манастир е един от възстановените от Пимен Зографски  манастири. В запазената до днес църква има стенописи, рисувани от него. Най-добре съхранено е изображението на Христос Пантократор върху свода.

В края на 18 в. манастирът бил разрушен от кърджалии. Възстановили го приблизително половин век по-късно през 1832 г. Съществувал до 50-60-те години на 20 в., когато започнали да се разработват урановите мини "Бухово". Това затруднило достъпа до манастира и той запустял.
Днес е останала единствено църквата, която се реставрира.

Любопитно: Св.Николай Мирликийски Чудотворец е роден в ликийския град Патара, Мала Азия. След смъртта на родителите си раздал имуществото си на бедните и заминал за Йерусалим. По време на плаване укротил с молитви морска буря. Бил епископ на ликийския град Мира. Борил се срещу еретиците ариани. Починал през 342 г. Православна Русия го смята за свой патрон, моряците - за свой пазител, а католиците - за покровител на децата, който носи подаръци и го почитат като Дядо Коледа (Санта Клаус).

Общи данни за манастира: Сеславски манастир "Св.Николай Мирликийски", 14 в., обновен през 16 в., недействащ, храмов празник - 6 декември, паметник на културата

Къде: с.Сеславци, 21 км от София

Кога: целогодишно

Вижте още в "Повече от 100 забележителни манастира в България"

>
22 август 2012 г.

Тагове

идеи за уикенд

културен туризъм

летен туризъм

манастири

религиозен туризъм

Забележителности наоколо

Избрани оферти