Начало / Статии / Статии - Норвегия

Северният полюс - пътешествие към върха на света

Автор

/

Само допреди един век никой човек не е достигал 90 градуса северна ширина. Днес Северният полюс, място, запленило въображението на поколения изследователи, е туристическа дестинация, макар и рядко посещавана, и официално част от Норвегия.

Плавайки от планинския, скован от тежки ледове норвежки остров Шпицберген или от Мурманск, най-северната точка на Русия, специални атомни ледоразбивачи преодоляват непрестанно изменящата се панорама от полиран от вятъра лед
на Арктическия басейн, движейки се със скорост до 20 възела. На кораба поредица лекции и презентации подсилват дните, когато слънцето никога не залязва, а пасажерите остават бдителни за гледките на полярни мечки, тюлени, моржове и
арктически птици.

Надуваеми експедиционни лодки и хеликоптери се използват за разузнаване, което е от съществено значение за навигацията на ледоразбивача, а също за да дадат шанс на пасажерите да опознаят зоната отблизо. Когато корабът достигне 90 градуса северна ширина, той открива някое подходящо място за закотвяне, пуска подвижния мост (ледът позволява) и дава възможност на пасажерите да слязат за разходка наоколо, за барбекю, и за наистина безразсъдно, бързо гмурване в Арктическо море.

Лее се шампанско, започват танци и увеселения, член на екипажа кара своя велосипед по ледено поле, друг започва игра на арктически голф и всеки си спомня големите имена, които са идвали до това място с толкова много трудности и злополуки. „Най-сетне полюсът!“, пише Робърт Пири на 6 април 1909 г. „Наградата на три столетия, моята мечта и амбиция от 23 години. Най-сетне е мой“.

Къде: Корабите тръгват от Шпицберген, отстоящ на 2012 км от Осло и 966 км южно от Северния полюс.

Най-добро време: юли

>
04 юли 2012 г.

Тагове

екзотика

екстремен туризъм

круизи

природни забележителности

северно сияние

Забележителности наоколо

Избрани оферти