Начало / Статии / Статии - България

Възвишението Кожух - спомен за последния изригнал вулкан

Автор

/

В североизточната част на Петричкото поле, от двете страни на река Струма, близо до устието на десния й приток Струмешница, се издигат две възвишения. Западното, на десния бряг на реката, се нарича Кожух, а източното, на левия бряг - Пчелина.

Те са сравнително ниски (Кожух - 281 м, Пчелина - 240 м), но на фона на равното Петричко поле изглеждат величествени. Скални гребени очертават билата, а склоновете им се спускат много стръмно към реката. По тях се виждат многобройни зъбери, причудливи скални образувания и кухини с размери на малки пещери.

Двете възвишения представляват останки от полуразрушения конус на угасналия вулкан Кожух - последният вулкан, изригнал по нашите земи преди повече  от един милион години. Той е образуван на мястото, където се пресичат меридионалният Струмишки разлом и паралелния разлом по долината на река Струмешница. При първото експлозивно изригване на вулкана се образувал много широк, нисък конус (заради запушения кратер) и образува т.нар. паразитен вулкан. Река Струма прорязва неговата централна част и го разделила на днешните две възвишения.

Според геолозите Кожух е напълно угаснал и няма вероятност да изригне отново. Кожух представлява интерес не само като единствения, макар и проломен, вулкански конус, запазен и до днес, но и със своите природни ценности. Тук се намират единственото в България находище на южен змиярник, най-голямото находище на вебиев бадем, голямо находище на балканския ендемит широколистен мразовец. В отвесните скали на Пчелина расте едно от най-редките български растения - катерливата ефедра.

В подножието на Кожух бликат минерални извори с температура 76-78 градуса. Често оприличават силуета на възвишенията с наметнат кожух. Може би оттам идва и името на угасналия вулкан. През 1962 г. Кожих е обявен за природна забележителност.

Любопитно: До Кожух се намира защитената местност Рупите - истинска джунгла от върби, тополи, къпини и други растителни видове. Тук има извор на естествена газирана минерална вода - рядко природно явление. В Рупите е построена първата българска орнитологична станция, в която се изучават и опръстеняват мигриращите птици. Кожух се намира на прелетния път  Виа Аристотелис, известен още от древността. Тук се намира и научно-производствена лаборатория по алгология на БАН (с производство на микроводорасли за износ).

Къде: на 10 км. от Петрич, България

Кога: целогодишно

Вижте още в "Повече от 100 чудеса на природата в България"

>
07 ноември 2012 г.

Тагове

вулкани

идеи за уикенд

минерални извори

природни забележителности

природни паркове

реки

семеен туризъм

хълмове

Забележителности наоколо

Избрани оферти