Начало / Статии / Статии - България

Манастир Св. св. безсребреници Козма и Дамян в Сандански

Автор

/

 Времето на създаване на манастир "Св. св. безсребреници Козма и Дамян" в Сандански не е ясно. Предполага се, че още около 4-5 в. на мястото на днешния манастир съществувала света обител с малка църквичка.

Местни легенди разказват, че в него живеели известно време двамата свети братя Козма и Дамян и лекували болни хора. В приписка от старопечалната славянска книга, която днес се пази в Белоградската библиотека, е отбелязано, че мощите на светите врачове Козма и Дамян, които са от близко до Мелник село, се пазят във Венеция. Въз основа на тази приписка се предполага, че родното място на братята е Сандански и че най-вероятно те наистина са се замонашили в това манастирче.

Дори легендата да не е вярна, факт е, че в тази част на България почитането на двамата братя е особено разпространено. До 1948 г. Сандански се казвал Свети Врач – по славянското име на двамата лечители (врачове) и едва след това получил името на пиринския войвода Яне Сандански. През турското робство манастирът бил разрушен, но въпреки това хората от околните села продължавали да почитат мястото и се събирали тук по празници. Днешният манастир бил построен върху основите на стария през 1928 г. с помощта на гражданите на Сандански. През 1998г. изградили оградата, пътя дотам и възстановили двата параклиса „Св.Димитър” и „Св. Петка”.

Любопитно: Братята Козма и Дамян живели в Римската империя (3 в.), изучили лечителството и лекували всякакви билести. Вярвали, че сам Бог им помага да се справят с болестите. Били наклеветени, че проповядват християнството и затова били заловени, мъчени и отведени при император Карин  (283-285). Той настоявал братята да извършат жертвопринушение на езическите богове, но те не се съгласили. Внезапно императорът се схванал, докато изричал богохулни думи. Козма и Дамян го излекували и той ги пуснал да си вървят, като признал величието на християнския бог. Братята се върнали у дома. През 284 г. били вероломно убити с камъни от друг завидял им лечител.

Обща информация за манастира: Сандански манастир „Св. Козма и Дамян”, 20 в., действащ, без монаси, храмов празник – 1 юли и 1 ноември, с аязмо.

Къде: кв. Смилово, Сандански

>
20 март 2013 г.

Тагове

идеи за уикенд

летен туризъм

манастири

религиозен туризъм

Забележителности наоколо

Избрани оферти