Начало / Статии / Статии - България

Слушай Моцарт под звездите в Правец

Автор

/

Класическата музика все повече излиза от концертните зали и се разполага на необикновени места с атмосфера, която се помни дълго.

Само на 70 км от София за 16-и път това лято в Правец ще се проведе Международен музикален фестивал „Моцартови празници“.

Кога и къде:

21-23 август 2020 г., на открита сцена на езерото пред хотел Риу Правец Ризорт, в бална зала „Правец” на хотела и на площада пред община Правец.

Акценти от програмата през 2020 г.

XVI-то издание на Mozart Festival Pravets ще зарадва публиката с подбрани шедьоври от световната и българската класика и с 6 премиерни заглавия, повечето създадени специално за фестивала.

Фестивалът вдига завеса на 21 август от 21 часа на откритата сцена на RIU Pravets Golf & SPA Resort с премиерата на детския мюзикъл "Пепеляшка". Това е покана към най-малките и техните родители. Музиката е специално написана от Борислава Танева. Във времето на онлайн комуникациите, които стават все по-важен фактор за формирането на детското съзнание, ние не забравяме, че има нужда и от приказното „имало едно време…”.

Два великолепни образеца на камерното творчество на Моцарт и Бетовен ще представи струнен квартет „Филхармоника“ на 22 август в съботното матине от 11 часа в изисканата обстановка на зала „Правец“ на хотела. Произведенията са обединени от почитта и възторга на един гений към друг. Бетовен копира буквално структурата на Моцартовия квартет № 18 K. 464, като музикалното съдържание в същото време демонстрира ярко характерните черти на неговия новаторски стил.

Във втората част на програмата музикантите са включили едно от младежките произведения на Антонин Дворжак – песенният цикъл „Кипариси“, преработен за струнен квартет от самия композитор, който ще прозвучи за първи път пред българската публика в своята цялост.

Чаровната „първа дама“ на българския фолклор Ваня Монева ще се срещне със своите почитатели в традиционната „Среща с автограф“ в съботния следобед.

Същата вечер Mozart Festival Pravets ще представи най-младия български камерен оркестър Drop Down Community. С поглед към езерото на откритата сцена от 21 часа ще се качат тринадесетте музиканти със средна възраст от 26 години, амбицирани да извадят класическата музика от статуквото й на „музейно“ изкуство и да я срещнат с актуалните съвременни музикални тенденции и звук. Drop Down Community ще направят световната премиера на „Камерна симфония“ от талантливия български композитор Румен Бояджиев-син, която е написана специално за тях и участието им на фестивала.

Съботният ден ще завърши в приглушената атмосфера на пиано бара на хотел RIU Pravets Golf & SPA Resort от 22.30 часа със специалните гости на фестивала - "Ангел Заберски трио", които ще представят „Малко нощна музика II“ - авторски премиерни интерпретации и импровизации по популярни класически теми от Моцарт, Бах, Шопен, Паганини, Рахманинов, Чайковски, Брамс и др.

С концерта "Музика в картини" се закрива XVI-то издание на Mozart Festival Pravets 2020. Изумителните гласове на певиците от хор "Ваня Монева" с диригент Ваня Монева ще озвучат сцената на площада пред община Правец от 21 часа.

Началото на концерта е отредено на световната премиера на "Музикални пространства" - творба, поръчана и специално написана за фестивала от професионалното перо в българския фолклор Георги Андреев. Публиката ще бъде съпричастна и с още една премиера - композиторът Димитър Христов адаптира творбата „Звучи тромпет“ от Джовани Пиерлуиджи да Палестрина, вдъхновен от спецификата на хор „Ваня Монева“.

Програма на Моцартови празници 2020

21.08. – петък

ОФИЦИАЛНО ОТКРИВАНЕ: Пепеляшка - мюзикъл за деца (ПРЕМИЕРА)

21:00 – RIU Pravets Resort - открита сцена "Езерото"

Вокална група БОН-БОН, Режисьор: Бисерка Колевска, Художник: Адрияна Найденова, Хореограф: Жасмина Стоянова, Музика: Борислава Танева, Аранжименти: Румен Бояджиев - син, Вокални педагози: Яна Балева, Елизабет Нешева, Продуцент: Рози Караславова, Bon Bon Music

Със специалното участие на КласикАрт квартет и Сара Чакърова – ударни инструменти.

 

22.08. – събота

КОНЦЕРТ НА СТРУНЕН КВАРТЕТ „ФИЛХАРМОНИКА” КЪМ СОФИЙСКАТА ФИЛХАМОНИЯ - ПОСВЕТЕН НА 250 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА ЛУДВИГ ВАН БЕТОВЕН

11:00 - сцена RIU Pravets Resort - зала 

Павел Златаров - цигулка, Ана Иванова - цигулка, Милена Златарова - виола, Иван Лалев - виолончело

В програмата: Волфганг Амадеус Моцарт - Струнен квартет No.18 в ла мажор KV 464, Лудвиг ван Бетовен - Струнен квартет № 5 в ла мажор оп. 18, Антонин Дворжак - „Кипариси“ за струнен квартет (премиера за България)

 

СРЕЩА С АВТОГРАФ - МАЕСТРА ВАНЯ МОНЕВА – "ПЪРВА ДАМА" НА БЪЛГАРСКИЯ ФОЛКЛОР

17:00 - RIU Pravets Resort – зала „Правец“

 

КОНЦЕРТ НА DROP DOWN COMMUNITY - НАЙ-МЛАДИЯТ БЪЛГАРСКИ КАМЕРЕН ОРКЕСТЪР

21:00 - RIU Pravets Resort - открита сцена "Езерото"

В програмата: Волфганг Амадеус Моцарт, Едвард Григ, Румен Бояджиев-син (премиера) и Марин Големинов

 

АНГЕЛ ЗАБЕРСКИ ТРИО - МАЛКО НОЩНА МУЗИКА II

22:30 - RIU Pravets Resort - Пиано Бар

Ангел Заберски - пиано, Борис Таслев – контрабас, Стоян Янкулов - Стунджи - барабани

В програмата: авторски премиерни интерпретации и импровизации по популярни класически теми от Моцарт, Бах, Шопен, Паганини, Рахманинов, Чайковски, Брамс и др.

 

23.08. – неделя

ЗАКРИВАНЕ - ВОКАЛЕН КОНЦЕРТ ПЕСЕННИ КАРТИНИ С ХОР "ВАНЯ МОНЕВА"

21:00 - ПЛОЩАД ПРЕД ОБЩИНА ПРАВЕЦ

Диригент Ваня Монева, със специалното участие на Quarto Quartet и Вълчан Вълчанов - обой.

В програмата: Наред с изпълненията на едни от най-емблематичните и любими български народни песни - шедьоври, обработени от Филип Кутев, Красимир Кюркчийски, Стефан Мутафчиев, Николай Кауфман, Иван Спасов ще прозвучат и специално написаните за фестивала произведения от Георги Андреев и Димитър Христов.

*

Подарете си специално преживяване, като отседнете в самия РИУ Правец Ризорт за 2 или 3 нощувки.

>
24 юни 2020 г.

Тагове

лукс

моцарт

музика

музикални събития

романтика

класическа музика

Забележителности наоколо

Избрани оферти