Начало / Статии / Статии - България

Елешнишки манастир Св. Богородица край София

Автор

/

Според мраморна плоча, намерена под връх Мургаш, манастирът бил основан през 1499 г. Но името му често се свързва с дейността на св.Пимен Зографски, който според написаното в житието му съградил 300 храма и 15 манастира.

Обиколките на средновековния книжовник и художник обаче са от почти век по-късно - между 1596-1618 г. Твърде вероятно е той да е бил вдъхновител за възстановяването на разрушен манастир на това място. Църквичката била строена през 16 в. и най-старите запазени стенописи са именно оттогава. Макар че в манастира няма стенописи, рисувани от Пимен Зографски, благодарение на неговите усилия манастирът се превърнал във важен книжовен и духовен център през 16-17 век.

Предполага се, че монасите работили под прякото ръководство на братята от близкия  Кремиковски манастир "Св.Георги", който бил прочут с калиграфската си школа. Ототва време са запазени едно Четвероевангелие и един Псалтир, които днес се съхраняват в Националния църковен историко-археологически музей.

През 1793 г. манастирът бил разрушен от кърджалии, възстановен бил отново през 1820 г., когато църквата била ремонтирана и били построени жилищни и стопански сгради. Църквата е малка и непретенциозна, но стенописите  в нея са истински шедьоври. Най-ранните са от 16 в. и са изпълнени в приглушени тъмни цветове. В църквата на Елешнишкия манастир се намира едно от четирите изображения на Вселенски събор по българските земи, както и изключително ценнният стенопис на Тайната вечеря от 1864 г. Сградите, построени през 1820 г., имат характерните за Възраждането чардаци и резбовани украси по подпорните греди, но са в лошо състояние.Част от тях са обновени и добре поддържани днес.

Любопитно: Вселенският събор свиква пастирите (или техни представители) от цялата Вселенска Църква по повод важни църковни въпроси - обсъждане на догматични въпроси, решаване на възникнали противоречия по отношение на ереси, разкол и др. Решенията на Вселенските събори са всеобщи и задължителни за всички християни. Православната църква признава седем Вселенски събора - първи Никейски (325 г.), втори Константинополски (381 г.), трети Ефески (431 г.), четвърти Халкедонски (451 г.), пети Константинополски (680-681 г.), седми Никейски (787 г.)

Общи данни за манастира: Елешнишки манастир "Света Богородица", 15 в., действащ, без монаси, храмов празник - 15 август

Къде: близо до село Елешница, на 25 км от София

Кога: целогодишно

Вижте още в "Повече от 100 забележителни манастира в България"

>
06 ноември 2012 г.

Тагове

идеи за уикенд

културен туризъм

летен туризъм

манастири

религиозен туризъм

Забележителности наоколо

Избрани оферти