Начало / Статии / Статии - България

Врачешки манастир Св. четиридесет мъченици край Ботевград

Автор

/

Според преданието манастирът бил построен по поръка на цар Иван Асен II след победата му при Клокотница през 1230 г.

Другата легенда казва, че светата обител била построена от завърналите се живи от Клокотница войници от околните села. Знае се, че манастирът бил опожарен от турците в края на 14 в. Не е ясно кога бил възстановен, но очевидно през 16 в. тук вече работел добре организиран скрипторий.

В националната библиотека  „Св. св. Кирил и Методий” има преписи на Псалтир от 1559 г., Граматика на Мелетий Смотрицки от 1666 г., и Служебник от 1673 г., правени в манастира. През 17 в. в манастира имало килийно училище. По време на кърджалийските вълнения в края на 18 в. манастирът отново бил опожарен, а монасите избити.

Мястото пустеело до 1890 г., когато Богородица се явила на едно овчарче и му посочила къде е бил манастирът. Селяните разкопали мястото и намерили основите на манастирска църква. От 1937 г. манастирът е девически. В обширния манастирски двор освен църква има жилищни и стопански сгради. Говори се, че частица от мощите на един от всети четиридесет мъченици се пази в манастира. Съхраняват се още мощи на св. Харалампий, св. Пантелеймон, св. Димитър Солунски, св. Трифон.  

Общи данни за манастира: Врачешки манастир „Св. Четиридесет мъченици”, 13 в., обновен 19 в., действащ, девически, храмов празник – 9 март.

Къде: 4 км от с. Врачеш, 7 км от Ботевград, България

>
02 април 2013 г.

Тагове

идеи за уикенд

летен туризъм

манастири

религиозен туризъм

Забележителности наоколо

Избрани оферти