Начало / Статии / Статии - България

Зелински манастир Рождество на Пресвета Богородица край Ботевград

Автор

/

Предшественик на днешния Ботевград било селището Зелин. По време на Второто българско царство то влизало във феодалните владения на местния владетел севаст Огнян, който бил доверен болярин на цар Иван Шишман. Негово седалище била близката крепост Боженишки Урвич, която е една от последните, паднали в ръцете на турските войски.

Известният Боженишки надпис, открит през зимата на 1918-1919 г., описва героичните усилия на бранителите на крепостта. Предполага се, че манастирът е бил създаден през 14в. близо да Зелин и е бил разрушен при превземането на района от турците. През втората половина на 18 в. жителите на Зелин се преселили на мястото на сегашния град Ботевград и споменът за манастира постепенно угаснал.

Светата обител била възстановена през 1926 г., когато била построена църквата и жилищните сгради. Църквата е малка и не е изписана, но има красив иконостас. По името на местността Зелин, където днес се намира манастирът, той е известен и като Зелински манастир.

Любопитно: В крепостта Боженишки Урвич е намерено уникално сребърно съкровище от времето на цар Иван Шишман (1371 – 1395). То се състои от 1327 сребърни монети. На лицевата им страна има изображение на царя с корона.Голяма част от находките – оръдия на труда и оръжия, се съхраняват в Ботевградския исторически музей. Църквата е малка, проста сграда без външни украси, издигната е при възстановяването на манастира в началото на 20 в.

Общи данни за манастира: Ботевградски манастир „Рождество на пресвета Богородица”, 14 в., обновен 29 в., действащ, мъжки, храмов празник – 8 септември.

Къде: 2 км от Ботевград, България

>
17 юни 2013 г.

Тагове

идеи за уикенд

летен туризъм

манастири

религиозен туризъм

Забележителности наоколо

Избрани оферти