Начало / Статии / Статии - България

Смолян и Рудозем – маршрути в сърцето на Родопите

Автор

/

Добре дошли в туристически регион „Средните Родопи”!

Добре дошли в Смолян и Рудозем!

Независимо дали сте попаднали случайно или сте дошли целенасочено в сърцето на планината, няма да скучаете. Престоят ви ще е незабравимо изживяване, а вие ще се върнете тук отново, привлечени от тишината, спокойствието, вкусната храна, гостоприемните хора и не на последно място – богатото разнообразие от туристически маршрути и атракции.

Смолян е типичен планински град, разположен живописно покрай двата бряга на река Черна, като сградите са накацали амфитеатрално по левия склон над реката. Огромното предимство на града е, че само на няколко минути от покрайнините му навлизате в истински горски рай – вековни смърчови гори, ухаещи на смола и криещи възможност за много приключения. Бистрите потоци, езерата и скалите са навсякъде около вас.

През пролетта, лятото и есента в Смолян и региона има множество възможности за практикуването на пешеходен туризъм. Новите туристически пакети, създадени в рамките на проект „Развитие на туристически регион „Средните Родопи” и маркетинг на неговите дестинации, хвърлят нов поглед върху Смолян и околностите.

Туристическият пакет „2000 години в един ден” дава възможност за еднодневен тур до интересната „Орлова скала”, разположена южно от Смолян, в подножието на връх Кайнадина. От панорамната площадка на върха й се разкирва неповторима гледка към трите центъра на града, премествали се от древността до наши дни. Погледът достига до сгушения смолянски водопад с разположената над него скална огърлица, образувана от скалите Невястата, Тикларника, Червената скала и Кокошия камък.

Участниците в тура имат щастието да посетят и разгледат стария римски мост, скулптурните композиции „Орфей и Евридика” и „Орфей и Родопа”, вековния чинар, Смолянските езера и паметника на полковник Серафимов – все емблематични за града обекти. А беседата „Две хиляди години Смолян” в местността Могилата разбулва интересни и неподозирани факти за развитието на града и приемствеността на вярата. В местността „Могилата” при археологически разкопки е открита раннохристиянска базилика, която в момента е консервирана и очаква времето, когато тук ще се създаде археологически музей на открито „Средновековен Смолян”.

“В подножието на Ардин връх” е друго стойностно предложение, събрало множество интересни за посещение обекти, концентрирани на сравнително малка площ. В трите дни от пътешествието си туристите имат възможността да се докоснат до пещерата Ухловица – емблематичен представител на подземното богатство на Родопите.

Пристрастените към адреналина пък могат да се впуснат в още по-интересно приключение – проникване в неблагоустроената водна пещера Голубовица. Преминаването през подземно езеро и река с лодки и екипировка от непромокаеми гащеризони е изживяване, което се помни цял живот.

В прехода е включено посещение и на извора на река Арда – вековен бук, изпод който блика ледената вода на най-голямата родопска река. Изкачването до Ардин връх, разглеждането на Агушевия конак в Могилица и на експозицията на смилянския фасул в читалището на едноименното село ще затвърдят представите ви за гостоприемната туристическа локализация Смилян – Могилица – Арда.

Туристически пакет “В подножието на Орфееви скали” дава възможност на избралите го, в рамките на три дни да посетят някои от най-емблематичните обекти за Смолян – екопътека “Каньона на водопадите” и резерват “Сосковчето”, Орфееви скали, скалният феномен Невястата, както и реставрираната наскоро Смолянска крепост и разположения в близост манастир “Свети Пантелеймон”.

“Каньонът на водопадите” е истинска феерия от цветове, звуци, скални форми и красиви гледки. Екопътеката преминава покрай 46 водопада с различна височина и форма, създаващи особено чувство на възхищение пред могъществото на природата. Панорамните площадки и местата за почивка по маршрута са гаранция за добро и запомнящо се прекарване сред прохладата на боровите гори край малката река Герзовска.

Скалните феномени Невястата и Орфееви скали дават възможност да надникнете към бездната от местата, където някога е седял Орфей, черпейки вдъхновение за песните си.

„По най-високите била в Родопите” е най-добрият начин да съчетаете природа и култура, изкачвайки родопските първенци Перелик и Широколъшки снежник и разглеждайки сгушените родопски селца Гела, Стикъл, Солища и Широка лъка. Широка лъка се счита за люлката на родопския фолклор. Там може да посетите Националното училище за фолклорни изкуства и музейната сбирка в Згуровския конак, а тесните калдъръмени улички и самобитната архитектура ще запазят във вас спомена за преживяванията ви в Средните Родопи дълго време.

Туристически регион „Средните Родопи” и община Смолян имат за вас и други интересни предложения, свързани с фестивалния туризъм. Ежегодно през пролетта в Широка лъка се провежда Традиционният празник на кукерските и маскарадни игри „Песпонеделник”, а в село Смилян през есента може да вземете участие в „Празника на смилянския фасул”. И двата туристически пакета „Кукери в Широка лъка на Песпонеделник” и „Опитайте най-вкусния боб на света” са с културен акцент към събитията, но същевременно дават възможност за докосване до атмосферата на Средните Родопи извън традиционния летен туристическ сезон, а именно – късната есен и зимата.

Град Рудозем се простира в живописна долина, образувана при вливането реките Елховска и Чепинска в река Арда. Градът все още живее със славата на рудодобивен център, тръгнала от средата на XX век, когато започва мащабен добив и обогатяване на оловно-цинкови руди.

Рудозем, макар и с доста намаляло население днес, предлага възможности за практикуване на разнообразни форми на туризъм през пролетта, лятото и есента.

Туристически пакет „Покрай Желязанта завеса” дава възможност за носталгично или недотам завръщане към годините на „оградената България”. Участниците в тура могат да видят граничните съоръжения кльон, гранична застава и гранична вишка, оставени като спомен и атракция от времената, когато държавната граница се е охранявала строго.

Интересното скално образувание Кечика и средновековната крепост „Козник” са естественото допълнение към разходката в района на Рудозем.

Туристическият пакет “Непознатата Родопа” предоставя уникалната възможност за едно незабравимо тридневно преживяване край българо-гръцката граница, на територията на общините Рудозем и Смолян, наситено с посещение на природни забележителности, защитени територии и вдъхновяващи панорамни гледки.

Строгата охрана на държавните граници на България и буферните зони, в които години наред не е стъпвал човешки крак, са причините за запазването на девствеността на района, през който в голяма степен се движи маршрутът. В него е включено изкачването на върховете Ком и Циганско градище – свети места, обвити в тайнственост и легенди, интересни местности, както и посещението на джамията и библиотеката със Златния коран в село Чепинци.

Адреналинът в кръвта на участниците в този тур ще бъде повишен до максимална степен от джип-сафари до местността Вишката над село Мочуре.

Разнообразието от предложения за активна почивка на територията на община Рудозем се допълва и от възможността за посещение на планинското градче във времето, когато се провежда Празникът на миньора. “На празника на миньора в Рудозем” дава уникалния шанс за докосване до бита, традициите и родопския фолклор в тази част на планината.

И за да не се чувстват ощетени любителите на зимните спортове, общините Смолян и Чепеларе представят няколко интересни предложения за тези, които не са на пистите.

В последните няколко години, освен ските и сноуборда, в Родопите се развиват и други спортове, като особено популярни станаха преходите със снегоходки. Вариантите са еднодневни и могат да бъдат осъществени в направленията Перелик, Мечи чал, Рожен, Превала и Смолянски езера. Доброто настроение и красивите снежни панорами са гарантирани.

>
18 септември 2014 г.

Тагове

идеи за уикенд

културен туризъм

маршрути

селски туризъм

семеен туризъм

Забележителности наоколо

Избрани оферти