Начало / Статии / Статии - България

Пещера Голубовица - да се разходиш във водна пещера

Автор

/

Ако има приключение, което наистина да претендира за уникалност в България. това е посещението на пещера Голубовица в Родопите. Вътре в пещерата тече река и има подземни езера. Посетителите газят с гумени ботуши във водата, а един конкретен участък може да се премине само ако са легнали на дъното на надувна лодка.

Влизането в пещерата започва с инструкции и специален ритуал. Той включва обуване на шушони и рибарски гумен гащеризон с ботуши, навличане на шушлякови якета и спасителни жилетки и слагане на челници на главите.

В пещера Голубовица се влиза само с водач от Клуба по спелеология и екстремен туризъм Мурсалица. Най-добре е да запазите час за влизане от предния ден, а може да рискувате в последния момент като нас да звъннете на телефона, изписан на крайпътна табела, и да се включите към следващата група.

Газенето в подземна река е хем странно, хем от време на време страшно, хем много приятно занимание, особено ако ви е за първи път. Пещерата Голубовица няма осветление вътре и ако всички загасят едновременно челниците си, тъмнината е от най-непрогледното непрогледно.

Абсолютен връх на пещерната разходка е частта, в която достигате до полусифон - място, където скалата почти докосва отгоре водата и разстоянието за провиране е има-няма 2-3 педи. Тук посетителите един по един лягат в надуваема лодка, а водачът направлява лодката между надвисналите над носа ви зъбери до другия край на полусифона, където пак можете да стъпите на два крака и да джапате в реката.

Следва връщане по същия път и по желание, спускане с алпийски тролей, който на фона на лодката в пещерата, може и да не ви се види много адреналинов.

Пещера Голубовица е много, мнооого повече от това, което ще видите вие. Навътре специалистите са открили водопади, езера, сифони, срутища, кладенци - всички те за съжаление достъпни само със специална водолазна екипировка.

Полезна информация за посещението на пещера Голубовица

Пещерата е достъпна за посещение обикновено в края на лятото и началото на есента. През останалото време водата в нея е твърде много, за да се разхождате необезпокоявано. За да стигнете до входа на пещерата, трябва да минете по тясна пътечка в Гарга дере (около 10 минути) и сравнително нестабилен висящ мост над река (ако имате страх от височини, може да ви притесни).

Пещера Голубовица се намира километър след село Кошница и на около половин час с кола от Смолян. Цената е 20 лева на човек, а групата трябва да е от минимум четирима души. Отделете си около три часа за цялото посещение.

На по-малко от километър още нататък по пътя се намира пещера Ухловица.

Всички снимки: © Мария Ангелова/NasamNatam.com 

Прочети още:
Сливодолското падало - най-високият водопад в Родопите
Екопътека Каньона на водопадите край Смолян
Пашови скали край Юндола - маршрут към гледка и половина

*

Виж още:

Екскурзия до Мелник

Екскурзия до Сандански

Почивка в Созопол

 

>
22 юли 2020 г.

Тагове

пещери

уикенд

Забележителности наоколо

Избрани оферти