Начало / Статии / Статии - България

Ягодинската пещера - третата по дължина пещера в България

Автор

/

Ягодинската пещера е третата по дължина сред пещерите в България (8307 м) и една от най-красивите родопски пещери.

Разположена е югозападно от село Ягодина, на десния долинен склон на Буйновска река (начален приток на река Въча). Ягодинската пещера е триетажна лабиринтна система с широки и тесни галерии, малки и по-големи зали. Стотици хиляди години буйната река извайвала този чуден подземен лабиринт в мощните мрамори.

Най-стар е най-горният етаж, разположен на 30 м над днешното легло на реката. Средният етаж е на 18 м, а най-ниският и най-млад етаж е на 7-8 м над подземната. Горният етаж е обитаван през новокаменно-медната и бронзовата епоха, за което свидетелстват намерените оръдия и съдове.

Ягодинската пещера подслонява разнообразна фауна - стоножки, мокрици, паяци, прилепи и други. Ягодинската пещера (известна в преданията като Имамова дупка) се отличава с пищна калцитна украса. Хиляди сталактити, сталагмити и сталактони смайват с невероятните си форми. В прекрасните синтрови езерца блестят пещерни бисери и каменни рози.

Снежнобелият мраморен свод в края на средния туристически етаж е покрит с бразди и вдлъбнатини, запълнени с червена глина - сякаш е великолепна тигрова кожа. Най-богато украсена е Новогодишната зала - любимо място на чепеларските пещерняци за посрещане на Нова година.

В Буйновско ждрело е прокарана туристическа екопътека. Така хиляди любители на природата могат да се радват на приказната красота на пещерата и околностите й. През 1982 г. част от Ягодинската пещера (1800 м) е благоустроена. Изкопани са тунели за вход и изход, построени са стълби, мостчета, парапети.

Любопитно: Ягодинската пещера е разположена в Буйновското ждрело - най-дългото ждрело в България. Макар и по-малко известно, то е не по-малко красиво и величествено от Триградското. По протежение на 9,5 км реката (и шосето край нея) буквално се провира под страховито надвесените скали,  които на места отстоят една от друга на 2-4 м. Буйновското ждрело е природна забележителност от 1971 г.

Къде: на 3 км югозападно от село Ягодина, на 20 км южно от град Девин, България

Кога: Пещерата работи целогодишно с работно време от 9 до 17 ч. Влизането става на всеки час. Първото влизане е в 09:00, а последното - в 16:15. През зимата древното жилище не работи.

Вижте още в "Повече от 100 чудеса на природата в България"
 

>
27 септември 2012 г.

Тагове

идеи за уикенд

пещери

природни забележителности

скални образувания

Забележителности наоколо

Избрани оферти