Начало / Статии / Статии - България

Триградското ждрело - красота и величественост

Автор

/

Триградското ждрело е едно от най-красивите и величествени ждрела в България.На 1,5 км северно от село Триград огромни отвесни мраморни стени приклещват речното легло на река Триградска.

Пленена, тя разярено бучи, пени се, скача от праг на праг, яростно се блъска между скалите. Изведнъж със страшен шум изчезва в огромна бездна - пропада в зиналия отвор (понор) на пещерата Дяволското гърло и продължава да тече подземно под старото си легло. След 530 м излиза отново в тясното скалисто дъно на ждрелото като голям карстов извор и поема своя път на север. Леглото й постепенно се разширява и при село Тешел Триградска река се слива с река Буйновска.

Особено стаховита и сурова е сухата част на ждрелото. Оформят я две огромни мраморни стени - западната се издига на 185 м над сухото речно легло, а източната е още по-величествена - достига до 300-350 м, а по на север се стеснява до 100 м. От потъналото в мрак дъно на ждрелото нагоре се вижда само тънка светла ивица небе. Двете стени така са се приближили една към друга, сякаш всеки момент ще докоснат гребените си.

Триградският (Ягодински) карстов район се намира в Девинска планина, Западните Родопи. Разположен е в горното поречие на река Въча, между притоците й Буйновска и Мугленска река. Тук могат да се видят множество тесни скалисти ждрела, каскади от прагове и водопади, скални мостове, причудливи повърхностни и подземни карстови форми, дивни пейзажи. От десетките пещери седем са били обитавани в праисторически времена.

Високо в мраморните скали зеят отворите на множество пещери. Сред тях особено красива с богатата си синтрова украса е Харамийската дупка (Пещерата на разбойниците). На много места мраморите на ждрелото са покрити с тъмнозелени мъхове, здравец и сребристи лишеи, а в пукнатините са израсли стройни ели и смърчове. Чудно красиво е ждрелото, когато през май по белите мрамори цъфтят виолетовите цветове на родопския силивряк. Триградското ждрело е обявено за природна забележителност през 1963 г.

Любопитно: В резервата "Казаните", в долината на Мухленска река, се опазват девствени вековни смесени гори и интересни карстови форми. На 19 км източно от село Триград се намира местността Чаирите, обявена за защитена, с национално и международно значение. Запазените от кватернера 7 естествени свалчищни езера придават особено очарование на местността.

Къде: село Триград, България

Кога: целогодишно

Вижте още в "Повече от 100 чудеса на природата в България"

>
12 октомври 2012 г.

Тагове

ждрело

идеи за уикенд

природни забележителности

реки

Забележителности наоколо

Избрани оферти