Начало / Статии / Статии - България

Екопътеки в България, които непременно да извървите

Автор

/

В България има десетки туристически екопътеки - вълнуващи маршрути за ден на чист въздух.

снимка: Мария Ангелова / NasamNatam.com

Следва списък на някои от нашите любими екопътеки, които преоткриваме отново и отново. Вземете обяда в раницата и прекарайте ден, свързани с природата вместо с мобилни оператори.

Екопътека Каньона на водопадите

снимка: Мария Ангелова / NasamNatam.com

Каньонът на водопадите е място за вълнуващ ден в гората само на 2-3 км от Смолян, по пътя за село Мугла. Имате на разположение маршрут с няколко отклонения и варианти за кратки и дълги преходи, като цялата обиколка е 6 км. Очакват ви дървени мостчета, стълби и разбира се, живописни водопади. Екопътеката е добре маркирана, има маси и пейки, където да седнете да си изядете сандвичите, дървена къщичка за почивка, изгледни площадки за красиви снимки.

Дряновска екопътека

Започнете разходката си по Дряновската екопътека с посещение на Дряновския манастир, един от най-големите и най-красивите в България. След това тръгнете покрай реките Андъка и Дряновската река, за да стигнете до красивата пещера Бачо Киро. Можете да спрете за обиколка, а след това се изкачите до Пейката на любовта за панорамна гледка към околността (намира се на възвишение над манастира, следвайте табелите). Не пропускайте да се разходите из самия град Дряново - родното място на майстор Колю Фичето.

Южнородопската екопътека

Южнородопската екопътека минава през три села в Родопите – Ягодина, Борино и Чала, и прекосява три реки – Хайдушки дол, Буйновска и Дяволска река. Докато се движите по пътеката, не пропускайте да спрете при водопадите на Хайдушки дол и при скалния феномен - Дяволския мост. Ждрелото на Буйновска река също е по маршрута и ще ви накара да се чувствате малки сред могъщите форми на природата. На места мостчетата са екстремни и преминаването на пътеката не е препоръчително в лошо време. В близост се намират Ягодинската и Харамийската пещера, пещерата Дяволско гърло и Триградското ждрело.

Крушунска екопътека

снимка: Мария Ангелова / NasamNatam.com

Крушунската екопътека е най-късата в България, но за сметка на това една от най-посещаваните заради нереално тюркоазените води и приказните бели тераси на Крушунските водопади. Самите Крушунските водопади са обявени за защитена зона и се намират край град Летница, Ловешко. Екопътеката включва стъпала и мостчета, по които може да се изкачите до Крушунската пещера, край която можете да си направите и пикник.

Трънска екопътека

снимка: Мария Ангелова / NasamNatam.com

Трънската екопътека включва преминаване по дървени мостчета, изкачване на стръмни склонове и финално акостиране на панорамен връх, който от подножието и под определен ъгъл прилича на мини Матерхорн. Можете да избирате между няколко маршрута, които са с различна трудност и ще ви отнемат различно време. На върха има изградена панорамна площадка с 360-градусова гледка към околността, заради която си струва всичката пот, която ще пролеете по пътеката нагоре.

Копренска екопътека

Копренската екопътека се намира край Монтана и минава покрай три реки, които образуват два водопада - Дуршин и Воден скок. Началото й е недалеч от село Копиловци и стига до подножието на връх Копрен. Общата дължина на екопътеката е 20 км, за които ще са ви нужни около 5-7 часа в зависимост от метеорологичната обстановка и това в каква форма сте. Обуйте удобни обувки и не подценявайте природата - някои места от трасето са трудни за преминаване. Можете да изминете само първата част на пътеката - добре маркирана и поддържана, изминава се за 2 часа и излиза на голяма поляна, подходяща за пикник.

Врачанска екопътека

Врачанската екопътека е известна още като екопътека Боров камък или Згориградска екопътека. Тя започва от село Згориград и завършва при хижа Пършевица. Екопътеката минава покрай река Лева във Врачанския Балкан и стига до водопад Боров камък. Забавно и адреналиново преживяване по трасето на пътеката е преминаването зад водната завеса на високия 50 м водопад Боров камък. После следва изкачване до горната му част. Други забележителности, които можете да посетите в района са природния парк Врачански Балкан, пещерата Леденика, Лакатнишки скали и скалния феномен Ритлите.

Екопътека Бяла река

Екопътека „Бяла река“ се е превърнала в институция, но ако за пръв ще я изминавате, тръгнете в посока Калофер. Пътеката минава по протежение на каньона на едноименната река, като началото й е при бивак „Бяла река“, който се намира в близост до Калоферския манастир. Екопътека „Бяла река“ е за ден, в който ви се прави лек преход - дължината й е около 2 км. Ще се движите в посока към хижа Рай, а крайната й точка е при началото на резерват Джендема. Традицията повелява изминаването на екопътеката да се отпразнува с вкусна риба.

Хотнишка екопътека

Хотнишката екопътека се намира в близост до село Хотница, на по-малко от 20 км от Велико Търново. Самата пътека започва от Хотнишкия водопад, който е един от най-красивите в страната. Екопътеката продължава по поречието на река Бохот и стига до извора й. Очаква ви изкачване и слизане по стълби и мостчета, надничане в бистрите води на реката, дивене на лъскавите сини водни кончета и цветните пеперуди, които прехвърчат около водопада. В началото на екопътеката при Хотнишкия водопад има обособен кът за пикник.

Екопътека Струилица – Калето – Лъката

снимка: Мария Ангелова / NasamNatam.com

Това е една пътека с дълго име, но с много за гледане по сравнително краткия си маршрут. Екопътека „Струилица – Калето – Лъката“ ви води по мостчета край меандрите на реката, като от едната страна са буйните води на реката, а от другата - стръмните отвеси на скалите, за които са захванати мостчетата. Пътеката ще ви изведе до Самодивския водопад, край който според легендата можете да видите някое от митичните женски създания. Екопътеката излиза при местността Лъката, в която е съществувало средновековно селище, а малко по-нагоре по склона се намират останките от родопската крепост Кавурското Кале.

Екопътека Панега край Луковит

Екопътека Панега се намира при табелата за входа на град Луковит и ще ви отведе на разходка из геопарк Искър-Панега. И тук имате преминаване по живописни мостчета и покрай вертикални скали, като на всеки завой ще ви се иска да се снимате още и още. Пътеката стига до извора Глава Панега, който е известен с нереално синьо-зеленикави води. Вземете си обяд, по пътя има места за отдих.

Вижте актуални оферти за почивка в България!

>
11 май 2023 г.

Тагове

екопътеки

екстремен туризъм

пещери

планина

Забележителности наоколо

Избрани оферти