Начало / Статии / Статии - Дубай (ОАЕ)

Палм Джумейра - 10 факта за изкуствения остров на Дубай

Автор

/

Палм Джумейра е едно от изумителните творения на Дубай, благодарение на които страната си изгради образ на място, където няма невъзможни неща. От въздуха островната група прилича на стилизирана палма (оттам и името й), вписана в полукръг, а “стъблото” на палмата е свързано с мост със сушата.

На Палм Джумейра са разположени предимно частни резиденции и хотели. Строителството на мегапроекта започва през 2001 г., а първите му обитатели се нанасят в луксозните си домове през 2007 г.


Снимка: iStock by Getty Images

Ето и 10 удивителни факта за изкуствения остров чудо, който е една от основните забележителности в Дубай!

1. Палм Джумейра има приблизителни размери 5 на 5 километра

***

2. Полукръгът около палмата е всъщност 11-километров вълнолом, чиято цел е да предпазва останалите части на Палм Джумейра от високи вълни. На две места той е прекъснат, за да може морската вода свободно да циркулира. По продължение на полукръга има пешеходна алея, която е идеална за разходки по залез.

***

3. На всяко от 17-те “листа” на палмата има по 1500 плажни имения, а на “стъблото” са разположени още 6000 апартамента.

Снимка: iStock by Getty Images

4. За построяване на Палм Джумейра са създадени около 560 хектара изкуствена суша. Изкуствените острови имат основи от натрошени скали от планината Хаджар, а отгоре са покрити с пясък, взет от дъното на Персийския залив. От външната страна вълноломът е подсилен с камъни. Изчислено е, че скалите и пясъкът, използвани за Палм Джумейра, биха стигнали за построяването на дебела 2 метра стена, която може да обиколи Земята три пъти!

***

5. Няма официална статистика за броя на обитателите на Палм Джумейра, но според публикация в “Енциклопедия Британика” са поне 10 000 души.

***

6. Според първоначалния план до Палм Джумейра е трябвало да има още два подобни изкуствени архипелага (но доста по-големи) - Палм Джебел Али и Палм Дейра, които засега остават недовършени заради финансовата несигурност след кризата през 2008 г. Недовършен е и архипелагът Светът (The World), който ще прилича на картата на света отвисоко, когато бъде построен.

Снимка: iStock by Getty Images

7. Тунел за автомобили свързва “стъблото” на палмата с полукръга, а от сушата до полукръга може да се стигне с моножелезница.

***

8. Палм Джумейра има и изкуствен риф, за чието създаване са потопени два бойни самолета. Днес рифът е любимо място за гмуркане на туристите.

***

9. Палм Джумейра е създаден по идея на Шехй Мохамед Бин Рашид ал Мактум и е построен от строителна компания, която е държавна собственост. Идеята на проекта е да създаде дългосрочен интерес към туризма в емирството на фона на изчерпващите се залежи на петрол.

***

10. 12 000 палми са отгледани в разсадник специално за да бъдат засадени на Палм Джумейра.

Вижте актуални оферти за пътуване до Дубай!

>
07 ноември 2023 г.

Тагове

острови

екзотика

Забележителности наоколо

Избрани оферти