Начало / Статии / Статии - Дубай (ОАЕ)

Да спиш в облаците: 5 от най-високите хотели в света

Автор

/

Когато си избирате хотелска стая, често прозорецът с гледка печели - особено в големите градове, където ниските етажи обикновено означават, че през стъклото виждате фасадата на отсрещната сграда. 

Но в следващия списък гледката е не просто красива, а спираща дъха и понякога буквално главозамайваща. Ако искате да отседнете в наистина специално място по време на следващото си пътуване, резервирайте си стая в някой от най-високите хотели в света. 

Класирането на хотелите по височина може да бъде по няколко критерия и затова в интернет могат да се открие различна информация. Някои небостъргачи са само хотели, докато други са сгради с различни функции, в които част от високите етажи са заети от хотели. За тези, които искат да спят в облаците, вероятно няма да има особено значение какво има на долните етажи, така че вижте нашия подбор. 

530 метра: Rosewood Guandzhou в Гуанджоу, Китай

Снимка: iStock by Getty Images

На последните 39 етажа на небостъргача Guandzhou CTF Finance Centre в китайския град Гуанджоу се е разположил луксозният хотел Rosewood Guandzhou. Самата сграда е на 201 етажа, третата по височина в Китай и седмата по височина в света. 

Най-високата точка на хотела се намира на главозамайващите 530 м над земята, а асансьорът му се движи с над 20 метра в секунда. Стаите и апартаментите на 5-звездния хотел са по дизайн на архитекти от Торонто и са създадени така, че да напомнят за луксозен дом. 

365 метра: St. Regis Chicago в Чикаго, САЩ

Когато е завършена през 2020 г., със своите 365 м сградата St. Regis Chicago е третата по височина в Чикаго и най-високата в света, проектирана от жена. 

От високите етажи на сградата се разкрива панорама към сградите на Чикаго и езерото Мичиган. По план част от сградата ще се използва за хотел (има 192 стаи) от 2022 г., а друга част ще е жилищна. 

356 метра: Gevora Hotel в Дубай 

Снимка: iStock by Getty Images

Преди построяването на St. Regis Chicago, именно Gevora Hotel държеше рекорда на Гинес за най-висок хотел в света. Хотелът е с 4 звезди и е отворен през 2018 г. след 12-годишно строителство. 

В хотела има над 500 стаи, а фасадата със златисти елементи се забелязва отдалеч. Разбира се, на покрива на хотела има два басейна за релакс с гледка. 

Вероятно не е изненадващо, че този е само един от шестте хотела в Дубай, които присъстват в световния топ 10 на най-високите хотели. 

355 метра: JW Marriott Marquis Hotel в Дубай

Снимка: iStock by Getty Images

Само с един метър по-нисък, но много по-голям, JW Marriott Marquis Hotel се намира на около 3 км от съседа си Gevora Hotel. Този хотел разполага с 1608 стаи, разпределени в две кули близнаци. Формата на кулите не е като на обичайните небостъргачи и според архитектите е вдъхновена от финиковата палма. Хотелът има 14 заведения и задължителния бар на покрива. 

343 метра: Four Seasons Place в Куала Лумпур, Малайзия

Снимка: iStock by Getty Images

На 74-те етажа на тази сграда в малайзийската столица Куала Лумпур се разполагат хотел, жилищни апартаменти и мол. Намира се близо до прочутите кули близнаци Петронас. 

Молът заема първите шест етажа от сградата, а хотелът - най-високите. Към момента това е най-високият хотел в Югоизточна Азия. 

Вижте актуални оферти за пътуване до Дубай!

>
22 март 2022 г.

Тагове

екзотика

любопитно

полезно

романтични места

новини

Пътуване и Ковид

Забележителности наоколо

Избрани оферти