Начало / Статии / Статии - Дубай (ОАЕ)

Любопитни факти за Бурж Халифа по случай рождения ден на небостъргача

Автор

/

Дубай не е по вкуса на всеки, но има неща, пред които никой не може да остане равнодушен и невероятните мащаби на градската архитектура са едно такова нещо.

Небостъргачът Бурж Халифа е едно от чудесата на емирството, пред което човек няма как да не се почувства малък и впечатлен. Таксата за посещението на небостъргача не е малка, но си струва, за да се докоснете до това чудо на човешкия гений с всичките му рекорди и разточителен лукс. Сградата е официално открита на 4 януари 2010 г. По случай рождения ден на Бурж Халифа ви черпим с няколко любопитни факта относно най-прочутата дубайска сграда.

Снимка: iStock by Getty Images

Бурж Халифа е висока над 828 м, което я прави най-високата сграда в света. Тя е три пъти по-голяма от Айфеловата кула и два пъти по-висока от Емпайър Стейт Билдинг в Ню Йорк.

Със своите 160 етажа небостъргачът държи и рекорда за сграда с най-много етажи в света.

В Бурж Халифа се намира и най-високо разположеният жилищен апартамент - на височина 385 м.

В Бурж Халифа се намира най-високо разположеният ресторант в света - на ниво 122 и на 441 м височина можете да си резервираме маса в ресторант “At.moshpere”.

Логично, в сградата се намира и най-високият асансьор в света, който изкачва 504 м наведнъж, като се движи със скорост от 60 км/ч.

От най-високата наблюдателна площадката в света можете да видите Дубай в краката си от 555 м височина.

Снимка: iStock by Getty Images

В най-високата точка на Бурж Халифа температурата е с около 8 градуса по-ниска, отколкото на нивото на главния вход.

На Бурж Халифа Ален Робер, известен като Френския Спайдърмен, осъществява най-високото катерене по сграда в света, като съвсем сам се изкачва от основата до върха й за малко над 6 часа.

Бурж Халифа е построена за 6 години - между 2004 и 2010 г. В най-активните периоди на строителство на място е имало до 12 000 работници едновременно.

Фасадата на сградата е покрита с 26 000 стъклени панела, всички изрязани на ръка.

Снимка: iStock by Getty Images

Бурж Халифа има слънчеви панели, които могат да нагряват 140 000 вода на ден.

Градините на небостъргача се напояват, като се използва конденза от климатичната система.

Формата на сградата наподобява цветето паякова лилия, отглеждано в ОАЕ. Приликата е видна, ако погледнете небостъргача отвисоко.

В сградата се намира вторият хотел “Армани” в света (първият е в Милано). Хотелът няма рецепция, защото Джорджо Армани искал гостите да се чувстват все едно пристигат у дома си.

Първоначално небостъргачът е трябвало да се казва Бурж Дубай, но е преименуван на Бурж Халифа в чест на Шейх Халифа, владетеля на емирството.

Бурж Халифа е заобиколена от фонтана Дубай, който е голям почти колкото две футболни игрища.

Всъщност фонтанът е толкова голям, че в него можете да плавате в традиционна лодка “абра”.

Шоуто със звук и светлина на фонтана е изработено от същата компания, която е направила и шоуто на хотел “Белажио” в Лас Вегас.

В момента се строят няколко други небостъргачи в света, които, щом бъдат завършени, ще отнемат много от рекордите на Бурж Халифа.

Вижте актуални оферти за пътуване до Дубай!

>
04 януари 2023 г.

Тагове

екзотика

любопитно

полезно

новини

Пътуване и Ковид

Забележителности наоколо

Избрани оферти